Verenigde Staten

Huiszoeking FBI op het ‘pedofieleneiland’ van Epstein

14 augustus 2019Leestijd: 4 minuten

Ondanks de dood van de steenrijke zakenman Jeffrey Epstein zaterdag 10 augustus, gaat het onderzoek naar de aantijgingen tegen hem van seksueel misbruik van tientallen minderjarigen gewoon door. Vier ontwikkelingen in de zaak Epstein.

Huiszoeking FBI op het ‘pedofieleneiland’ van Epstein

Agenten van de FBI hebben maandag 12 augustus een inval gedaan op Little St. James, het privé-eiland van Epstein. Het eiland, toebehorend aan de Amerikaanse Maagdeneilanden, is inmiddels omgedoopt tot het ‘pedofieleneiland’. De inlichtingendienst zocht op het eiland naar compromitterende foto’s, video’s en ander bewijsmateriaal die duiden op seksueel misbruik.

De zaak Epstein, hoe zit het?

Epstein, die ooit Trump en de voormalige Democratische president Bill Clinton onder zijn vrienden rekende, werd op 6 juli gearresteerd. Hij zei niet schuldig te zijn aan de beschuldigingen van misbruik van tientallen minderjarige meisjes. De miljardair werd zaterdagochtend dood aangetroffen, nadat hij zichzelf blijkbaar in zijn cel had opgehangen. De steenrijke misbruikverdachte was enkele weken voor zijn dood ook al gewond aangetroffen. Hij zou daarna onder verscherpt toezicht zijn geplaatst, maar dat was om onduidelijke reden weer ingetrokken. Volgens een ex-bajesklant is verhanging onmogelijk in de cel waar de miljardair vastzat.

Volgens het Amerikaanse nieuwsmedium Fox News werden geregeld tienermeisjes ingevlogen vanuit de Verenigde Staten. Na aankomst op de Maagdeneilanden werden de meisjes, sommigen niet ouder dan twaalf jaar, per boot naar het privé-eiland van Epstein gebracht. Eenmaal daar werden zij gedwongen seksuele handelingen te verrichten.

Een maand geleden werd al een huiszoeking gedaan in de zeven verdiepingen tellende villa van Epstein in Manhattan. De miljardair werd toen op basis van het daar gevonden materiaal aangehouden: naar verluidt naaktfoto’s van honderden minderjarige meisjes. Tevens werd bewezen geacht dat Epstein een crimineel netwerk runde van handel in tienermeisjes.

Wie is handlanger Ghislaine Maxwell?

Nummer één op de handlangerslijst van Epstein. Zijn rechterhand en eveneens steenrijke Ghislaine Maxwell (57). Ze blijkt alleen onvindbaar, schrijft de Volkskrant.

Maxwell mag de machtigsten van de zakelijke en politieke elite tot haar kennissenkring rekenen. Nu Epstein dood is, zou zij zomaar degene zijn die alle antwoorden heeft. Volgens een aantal vermeende slachtoffers van Epstein, speelde de 57-jarige Maxwell namelijk een sleutelrol in het ronselen van meisjes die de miljardair in zijn seksuele behoeftes moesten voorzien.

Zo meldde Het Laatste Nieuws maandag dat Epstein ‘drie minderjarige meisjes per dag’ nodig had. ‘Hij had drie orgasmes per dag nodig,’ vertelt een slachtoffer in een verklaring. ‘Het was natuurlijk, zoals eten.’

Epstein werd tien jaar geleden al veroordeeld voor seksueel misbruik, maar kwam er toen met een zeer gunstige deal vanaf. Maxwell heeft vanaf dat moment alle aantijgingen stellig ontkent. Toch zag ze de bui in 2016 opnieuw hangen: ze verkocht haar vijf verdieping tellende penthouse in New York (met een waarde van 15 miljoen dollar) en verdween van de aardbodem. Volgens haar advocaat zou ze in Londen verblijven, zonder vaste verblijfplaats. Tot op de dag van vandaag is ze onvindbaar.

Bewakers vervalsten rapporten

Daags na de dood van Epstein wees de Amerikaanse minister van Justitie William Barr op ‘serieuze onregelmatigheden’ in de Metropolitan Correctional Center. Na zijn eerste zelfmoordpoging eind juli stond de miljardair dag en nacht onder toezicht, maar de zogenoemde suicide watch werd al na zes dagen opgeheven.

Meer achtergrond bij dit onderwerp: De macht van misbruikende multimiljonair Jeffrey Epstein

Woensdag kwam CBS News met het nieuws naar buiten dat bewakers rapporten vervalsten waarin staat dat ze de miljardair in zijn cel hebben gecontroleerd. In de rapportage werd een vinkje gezet, maar in werkelijkheid waren de bewakers in slaap gevallen. Er stond voorgeschreven dat de status van een gedetineerde om de 30 minuten werd gecontroleerd, maar op die bewuste zaterdagochtend was Epstein al drie uur niet gecontroleerd. Tevens was Epsteins celgenoot een dag eerder op borgtocht vrijgelaten, waardoor hij op de dag van zijn zelfmoord alleen in een cel verbleef.

Een vertegenwoordiger van het personeel liet in een reactie weten dat de werkomstandigheden al enige jaren ontoereikend zijn. Werkweken van meer dan 60 uur vormen geen uitzondering. Een van de cipiers draaide zelfs voor de vijfde dag op rij overuren.

Gevangenisdirecteur weg

De directeur van de New Yorkse gevangenis waar Epstein zat, is inmiddels tijdelijk overgeplaatst. Het Amerikaanse ministerie van Justitie besloot daartoe vanwege het lopende onderzoek naar de dood van de miljardair. De twee cipiers die dienst hadden toen Epstein stierf, zijn met verlof gestuurd.

President Donald Trump hamerde dinsdag op een grondig onderzoek naar de dood van Epstein. ‘Ik wil een volledig onderzoek, en dat is wat ik absoluut eis. Dat is wat onze minister doet,’ zei Trump tegen verslaggevers in New Jersey.

Een retweet van Trump leidde zondag tot ophef. Erin is een video te zien van een comedian die meent dat de Clintons achter de dood van Epstein zitten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.