Opeens wil iedereen Bidens vicepresident worden

27 mei 2020Leestijd: 4 minuten
Van links naar rechts: Elizabeth Warren, Gretchen Whitmer, Kamala Harris en Amy Klobuchar. Foto's: AFP, Reuters.

Normaliter is het vicepresidentschap een weinig aanlokkelijke baan. Maar deze keer, met de 77-jarige Joe Biden als presidentskandidaat van de Democraten, is alles anders. Wie maken er kans om Bidens running mate te worden?

‘De vicepresident van de Verenigde Staten heeft twee taken,’ reageerde voormalig Senator John McCain eens op de vraag of hij Amerika’s tweede man wilde worden. ‘Een ervan is om dagelijks te informeren naar de gezondheid van de president, de andere is om begrafenissen van dictators in derdewereldlanden bij te wonen. Geen van die twee spreekt me echt aan.’

Het Amerikaanse vicepresidentschap is historisch gezien niet echt een aantrekkelijke baan. De Grondwet schrijft vrijwel geen macht toe aan de vicepresident, behalve een beslissende stem in de Senaat als daar een gelijkspel is. Dat gebeurde gedurende de acht jaar van Joe Bidens vicepresidentschap precies nul keer. Verder is de vicepresident geheel afhankelijk van hoeveel macht de president bereid is af te staan. Het verklaart opmerkingen zoals die van McCain.

Maar deze verkiezingsronde is alles anders. Tal van Democraten hebben zich opgeworpen als mogelijke running mate van Biden. Dat heeft ongetwijfeld deels te maken met diens hoge leeftijd. Biden kan de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis worden. Als er iets met de president gebeurt, neemt de vicepresident het stokje over.

Luister ook naar de podcast:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

En Trump dan?In 2016 vroeg Donald Trump gouverneur Mike Pence als zijn vicepresident. De evangelische christen was een geruststellende keus voor veel traditionele Republikeinen. Blijft hij deze verkiezingen aan boord? Zeer waarschijnlijk wel. Trump is immer positief over zijn loyale bondgenoot. Toch zijn er af en toe geruchten: als de peilingen slecht nieuws blijven brengen, wordt Trump misschien wanhopig. Mogelijke kandidaten: de populaire oud-VN-ambassadeur Nikki Haley of zelfs dochter Ivanka.

Diepgravend onderzoek

Biden beloofde eerder al een vrouw te kiezen, maar waar let hij verder op? ‘Het moet iemand zijn die een bepaalde groep kiezers kan trekken,’ zegt Theodore Johnson (44) van de denktank Brennan Center for Justice in Washington.

‘In dit geval: iemand uit een swing state, iemand die zwarte kiezers kan enthousiasmeren of een aantrekkelijke keus voor blanke arbeiders die van Obama naar Trump gingen.’ Tegelijkertijd wordt gekeken of die running mate andere groepen niet  afschrikt. ‘Als je een blanke vrouw uit het Midwesten kiest, zouden zwarte kiezers dat kunnen zien als een belediging.’

De Biden-campagne heeft de grootste kanshebbers gevraagd om mee te werken aan een antecedentenonderzoek. Politieke kwesties, persoonlijke levens en financiële zaken van de politici worden doorgeplozen om te kijken of er iets brisants tussen zit. Wie zijn de vier grootste kanshebbers?

Elizabeth Warren (70) – De voordelen zijn duidelijk: Warren is een van de bekendste Democraten. De progressieve Senator is bovendien zeer populair bij jonge en uitgesproken linkse Amerikanen – twee groepen die Biden maar lastig weet aan te spreken. Kiezers in het midden zijn minder te spreken over Warren.

Het grootste probleem: hun hobbelige relatie. Tijdens de Obama-jaren lagen ze veelvuldig met elkaar overhoop over de macht van grote banken, die Warren wilde opbreken. De twee hebben een andere visie voor Amerika en het is de vraag of ze die kunnen samenbrengen.

Gretchen Whitmer (48) – Weinig Amerikanen kenden de gouverneur van Michigan een paar maanden geleden. Totdat ze tijdens de coronacrisis het gevecht aanging met president Trump en werd omarmd door de overwegend linkse media. Biden kan Whitmers star power goed gebruiken. Bovendien is Michigan een essentiële staat bij de verkiezingen, die vier jaar geleden met 11.000 stemmen verschil werden gewonnen door Trump. Nadeel: geen ervaring buiten Michigan.

Stacey Abrams (46) – Niemand werpt zich nadrukkelijker op als running mate als Abrams. De Afro-Amerikaanse is vooral bekend van haar nipt verloren race om het gouverneurschap van de Republikeinse staat Georgia. Ze is uitgesproken over racisme en zou zwarte kiezers enthousiast maken voor november. Maar: Abrams heeft geen landelijke politieke ervaring. Bovendien irriteert haar pr-campagne voor het vicepresidentschap steeds meer mensen binnen de Biden-campagne.

Kamala Harris (55) –  De Senator uit Californië was vorig jaar even de favoriet om de Democratische presidentskandidaat te worden. Na een wervelende start viel haar campagne echter vooral op door een gebrek aan ideeën. Ze houdt zich vooralsnog stil tijdens Bidens zoektocht naar een vicepresident. Tactisch: Harris weet dat ze een van de grootste kanshebbers is, als bekende donkere politicus en goede spreker. Velen zien in haar een potentiële toekomstige president. Harris is een veilige keus, al is Biden haar harde aanvallen tijdens een tv-debat vorig jaar nog niet vergeten.

Deze politici worden ook gescreend door Bidens campagne: Susan Rice (voormalig Veiligheidsadviseur), Val Demings (Congreslid uit Florida en voormalig politiechef), Tammy Duckworth (Senator uit Illinois) en Tammy Baldwin (Senator uit Wisconsin).