Premium Lock John McCain (1936-2018): voorbeeldig patriot

28 augustus 2018Leestijd: 8 minuten
Samen met running mate Sarah Palin deed ­McCain in 2008 gooi naar het presidentschap

Een politieke belhamel met veel moed die confrontaties met vriend en vijand niet uit de weg ging. John McCain (81) overleed ­zaterdag 25 augustus aan de gevolgen van een agressieve hersentumor.

Senator John McCain heeft het bij de marine nooit zover gebracht als zijn grootvader admiraal John ‘Slew’ McCain, die in de Tweede Wereldoorlog het commando voerde over vliegdekschepen. Of zover als zijn vader, admiraal John S. McCain, die tijdens de Vietnamoorlog bevelvoerder werd over de vloot in de Stille Oceaan. Tijdens een toespraak op de Marine Academie in Annapolis in 1970 stak die de draak met de pacifistische kreet Make love, not war door erop te wijzen dat een goede marineofficier makkelijk allebei tegelijk kan doen. Dat was zeker ook de overtuiging van zijn zoon.

John McCain was gevat en zocht ­altijd het avontuur

Als derdegeneratie-telg uit een marinefamilie meldde John Sidney McCain zich in 1954 aan voor de Academie. Hij was een onbesuisde kadet, altijd in voor een geintje. Onder zijn jaargenoten stond hij bekend als ‘John Wayne McCain’. Met zijn toen al grijze bakkebaarden was hij voor menige vrouw moeilijk te weerstaan. McCain was gevat en zocht altijd het avontuur of het avontuurtje. ‘Lente in het paradijs’, zo beschreef een van zijn veroveringen een avond met John McCain.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw