Trump staakt bijdrage aan WHO, wil onderzoek Chinese invloed

15 april 2020Leestijd: 3 minuten
President Trump tijdens de persconferentie. Foto: EPA

President Donald Trump staakt tijdelijk de financiële bijdrage van de Verenigde Staten aan de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens Trump heeft de WHO gefaald in de bestrijding van het coronavirus en moet ze verantwoording afleggen voor de gemaakte fouten. Dat zei de president dinsdagavond tijdens een persconferentie.

Jaarlijks betalen de Verenigde Staten iets meer dan 400 miljoen dollar aan de WHO – zo’n 15 procent van de hele begroting van de organisatie. Trumps opschorting van de Amerikaanse bijdrage duurt zo’n zestig tot negentig dagen. In die tijd wordt ‘een grondig onderzoek’ gedaan naar het handelen van de WHO.

Of Trump de bijdrage na het onderzoek definitief stopt, is onduidelijk. Bij de persconferentie zei de president: ‘Mogelijk voert de WHO hervormingen door, mogelijk niet.’

In een reactie op Trumps besluit liet António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, weten dat ‘nu niet het moment is om de middelen in de strijd tegen het coronavirus te verminderen’. De WHO is onderdeel van de Verenigde Naties. Wereldwijd werken zo’n 7.000 mensen bij de organisatie vanuit 150 kantoren.

Chinese invloed bij de organisatie

Het onderzoek dat Trump wil, zal zich richten op de Chinese invloed bij de organisatie. Volgens de president hielp de WHO China met het verhullen van de corona-uitbraak in de stad Wuhan. Ook zou de organisatie Chinese desinformatie hebben verspreid en het gevaar van het coronavirus hebben onderschat. China draagt minder dan Amerika bij aan de Wereldgezondheidsorganisatie: in 2019 zo’n 44 miljoen dollar.

Op de persconferentie hekelde Trump ook de kritiek van de WHO op het inreisverbod dat hij eind januari instelde voor reizigers uit China. Volgens de WHO hielpen dat soort beslissingen niet tegen de verdere verspreiding van het virus. Trump zelf hield tot maart nog vol dat het coronavirus niet erger was dan de gewone griep.

Bijval voor Trump

De Amerikaanse president staat niet alleen in zijn kritiek op de organisatie. De Australische premier Scott Morrison zei Trumps kritiek te begrijpen. Morrison hekelde vooral de steun van de WHO voor de heropening van Chinese markten waar dieren worden verhandeld. Vermoedelijk is het coronavirus op een van die markten van dier op mens overgegaan.

De Japanse vicepremier Taro Aso zei onlangs dat sommige mensen de Wereldgezondheidsorganisatie liever omschrijven als de Chinese gezondheidsorganisatie. Ook uit Taiwan klinkt felle kritiek op de WHO. Het land wordt genegeerd, ondanks dat het een relatief succesvolle aanpak heeft tegen het coronavirus.

Kwestie Taiwan

Taiwan is officieel geen lid van de Wereldgezondheidsorganisatie. China blokkeert Taiwanese toetreding omdat het de eilandstaat als afvallige provincie beschouwt. Amerika wil dat Taiwan de status van waarnemer bij de organisatie krijgt.

Het gesteggel rondom de Taiwanese aanpak leverde eind maart een pijnlijk moment op voor de WHO. Bruce Aylward gaf leiding aan de delegatie van de WHO die onderzoek deed naar de verspreiding van het coronavirus in China. In een interview vroeg een Hongkongse journalist hem naar de situatie rondom Taiwan. Daarop deed Aylward alsof zijn verbinding wegviel. Toen de vraag nog een keer werd gesteld, hing hij op.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hoogste dodental

De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen land ter wereld door het coronavirus. In totaal zijn er tot nu toe meer dan 25.000 Amerikanen gestorven aan het virus. Ruim 600.000 Amerikanen zijn met het virus besmet of besmet geweest.

De meeste Amerikaanse doden en besmettingen zijn geteld in de staat New York. Volgens gouverneur Andrew Cuomo is de piek daar nu bereikt. Cuomo en Trump ruzieden met grote regelmaat over de aanpak van het coronavirus. Trump wil de Amerikaanse economie vanaf begin mei weer laten draaien zonder restricties. Cuomo vindt dat te vroeg.