China

Nederlands handelskantoor verwijdert positieve video van diplomaat over relatie met Taiwan

30 april 2020

Een video over de naamswijziging van een handelskantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Taiwan, is offline gehaald. De video was geplaatst op de Facebook- en YouTube-pagina’s van het kantoor. China stoorde zich aan de naamswijziging en stelde vragen aan minister Stef Blok. Het land beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en hekelt landen die Taiwan erkennen.

De verwijderde video van 5 minuten prijst de goede betrekkingen tussen Nederland en Taiwan. De Nederlandse afgevaardigde, Guy Wittich, kondigt aan dat het Nederlandse kantoor voor Handel en Investeringen een nieuwe naam krijgt met een directe verwijzing naar de Taiwanese hoofdstad: Nederlands Kantoor Taipei.

Nieuwe activiteiten van Nederland in Taiwan

Lees meer over China: Is het land van Xi Jinping nog te stuiten?

Wittich zegt in de video: ‘De afgelopen jaren zijn onze activiteiten verder verspreid naar nieuwe gebieden, en daarom heeft het kantoor een nieuwe, simpelere, naam.’ De nieuwe naam symboliseert volgens Wittich de ‘inclusieve betrekkingen’ tussen de twee landen.

Een door Elsevier Weekblad verkregen link naar de video op YouTube werkt niet meer. De video is nu alleen nog te zien door het kantoor in Taipei, eigenaar van het YouTube-account. In een verklaring ontkent de woordvoerder van het kantoor dat de video is verwijderd na de Chinese ophef. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op vragen van Elsevier Weekblad.

Dreigementen in Chinese partijkrant

In de Chinese krant Global Times verschenen dinsdag dreigementen aan het adres van Nederland. De krant wordt gezien als spreekbuis van de Chinese Communistische Partij. In de krant zegt Li Haidong, professor aan de Chinese Universiteit voor Buitenlandse Zaken in Peking, dat Nederland zijn bemoeienis met interne Chinese zaken wil vergroten, wat extreem destructief zou zijn voor de regionale stabiliteit en de internationale strijd tegen het coronavirus.

Ook verwijst de krant naar Chinese internetgebruikers die vinden dat medische middelen niet meer naar Nederland moeten worden geëxporteerd en roept ze  eenieder op om eventuele reisplannen naar Nederland te annuleren.

De Chinese ambassade in Nederland vroeg woensdag opheldering over de naamswijziging aan minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD). Volgens Blok zijn de Chinezen erover geïnformeerd dat ‘het kantoor onder een onafhankelijke stichting valt’. De directeur van het kantoor en spreker in de video, Guy Wittich, werkt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Update 30/04/2020 17:35 Via GeenStijl is een gedeelte van de video gevonden:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.