Trump verlengt coronamaatregelen terwijl virus zich verder door VS verspreidt

31 maart 2020Leestijd: 3 minuten
President Trump tijdens een persconferentie over het coronavirus. Foto: AFP

De maatregelen tegen het coronavirus in Amerika moeten langer van kracht blijven dan president Donald Trump had gehoopt. Zondag verlengde hij de maatregelen tot eind april. Intussen verspreidt het virus zich steeds verder, terwijl de gezondheidszorg in New York bijna vastloopt.

Om welke maatregelen gaat het?

Volgens president Trump piekt het coronavirus over twee weken in Amerika. Dan worden de meeste doden verwacht. De president neemt steeds maatregelen om de ziekte in te dammen. Amerika staakte het vliegverkeer met China en later met Europa.

Twee weken geleden werd Amerikanen afgeraden om in restaurants of cafés samen te komen, en met meer dan tien personen bij elkaar te zijn. Trump wilde graag dat de beperkingen maar tot Pasen zouden duren: ‘Ik hoop dat het land dan weer open is en klaarstaat om met Pasen weer aan de slag te gaan.’

Medische experts hadden veel kritiek op Trumps wens. Ook immunoloog Anthony Fauci, die Trump voortdurend adviseert, zei dat de president te optimistisch was. Fauci is directeur van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten (NIAID) en werkt samen met vicepresident Mike Pence in een speciale task force ter bestrijding van het coronavirus.

Hoeveel coronapatiënten telt Amerika inmiddels?

Meer dan 3.000 mensen zijn in de Verenigde Staten gestorven aan het coronavirus, blijkt uit een telling van de The New York Times. In alle vijftig staten zijn inmiddels minstens honderd mensen besmet. Koploper is de staat New York met 67.174 patiënten. Sinds dinsdagochtend zijn 163.575 mensen in Amerika besmet, waarmee het land de meeste besmettingen telt ter wereld.

Hoe is de situatie in het zwaar getroffen New York?

Veel aandacht gaat in Amerika naar de staat New York. In New York City liggen de ziekenhuizen nu al overvol met coronapatiënten en ook in omliggende steden neemt de druk op de gezondheidszorg toe. En de piek is nog niet in zicht, volgens gouverneur Andrew Cuomo. Die wordt waarschijnlijk de komende drie weken bereikt.

De staat heeft dan 140.000 ziekenhuisbedden nodig om de patiënten te verzorgen, maar heeft er op dit moment slechts 53.000. Of dat grote tekort op tijd wordt weggewerkt, is de vraag. In een ziekenhuis in Brooklyn werden de lichamen van overleden coronapatiënten met een heftruck in een vrachtwagen geladen:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Cuomo ruziede de afgelopen weken veel met president Trump, omdat die volgens Cuomo te laconiek deed over het virus en te weinig leidinggaf. Trump hield lang vol dat het virus Amerikanen nauwelijks zou schaden.

Inmiddels neemt Trump de ziekte en de gevolgen daarvan serieuzer. Vorige week stuurde hij een ziekenhuisschip van de marine naar de stad New York om de zorg aldaar te ontlasten. Maandag arriveerde het schip, met duizend ziekenhuisbedden aan boord, in de haven.

Wat is de impact op de economie?

Afgelopen vrijdag werd Amerika geconfronteerd met een gigantisch werkloosheidcijfer. Doordat veel bedrijven sloten, hebben zich in één week tijd 3,3 miljoen Amerikanen gemeld als werkloze, een aantal dat vier keer hoger is dan een record uit 1982.

Volgens voorspellingen kan dit werkloosheidspercentage rap verder oplopen, terwijl dat recent nog op een laagterecord stond van vijftig jaar geleden. Zakenbank Goldman Sachs voorspelde dat de werkloosheid kan oplopen naar 9 procent, slechts een procent minder dan tijdens de kredietcrisis van ruim een decennium geleden. De Amerikaanse economie als geheel zou dit kwartaal volgens de bank met 24 procent kunnen krimpen.