Nieuwe vluchtelingenstroom in Syrië: ‘apocalyptische situaties’

11 februari 2020Leestijd: 2 minuten
Syrische rebellen verzamelen bij een neergeschoten helikopter in de provincie Idlib op 11 februari - AFP

Een enorme vluchtelingenstroom uit Syrië naar Europa dreigt nu het Turkse leger en Syrische regeringstroepen elkaar bestoken in de provincie Idlib. De spanning tussen beide partijen liep maandag opnieuw op nadat vijf Turkse militairen waren gedood. Als vergelding bombardeerde Turkije meer dan honderd doelen in Syrië.

Bij die bombardementen zouden volgens Turkse autoriteiten drie tankwagens, een helikopter en twee mortierposten zijn verwoest.

Dit achtergrondverhaal bij dit onderwerp mag u niet missen: Erdogan kent achilleshiel Europa, chanteren met vluchtelingen

De vijf militairen zijn gedood bij Turkse observatieposten in het laatste stukje rebellengebied dat het Syrische leger probeert te veroveren. Vanuit deze observatieposten steunen de Turken de Syrische rebellen in hun strijd tegen de Syrische president Assad. Zij zijn inmiddels ingesloten door het Syrische leger.

Vorige week escaleerde de situatie ook al toen acht Turkse militairen werden gedood door troepen van Assad en Turkije terugsloeg door Syrische doelen te bestoken. Turkije dreigde toen al dat het aanvallen op militairen zou blijven vergelden.

Russen en Turken op gespannen voet met elkaar

Dinsdag heeft een Russische delegatie de Turkse hoofdstad Ankara verlaten zonder dat een overeenkomst was gesloten over de gespannen situatie, meldde een Turkse bron. De onderhandelingen begonnen zaterdag en zijn maandag onverrichterzake gestaakt.

Turkije wil dat de gevechten in Idlib zo snel mogelijk stoppen en dat het Syrische leger zich voor eind februari terugtrekt tot achter de bestandslijn waarlangs Turkije zijn militaire observatieposten heeft ingericht. Die lijn markeert de zogeheten de-escalatiezone in Syrië langs de Turkse grens die Turkije en Rusland in 2018 overeenkwamen. Maar van die afspraken is sinds de opmars van Assad weinig over.

Rusland gaf in een reactie aan dat het het Syrische regeringsleger steunt in de strijd tegen de rebellen en jihadisten in het gebied. Het regeringsleger kreeg dinsdag voor het eerst sinds 2012 de controle over de M5-snelweg tussen Damascus en Aleppo weer in handen. De verbindingsweg kon worden ingenomen nadat aan het regeringsleger gelieerde milities buitenwijken van Aleppo hadden veroverd.

Lees ook de column van Bram Boxhoorn: Autocraten als Erdogan roepen ondergang over zichzelf af

Enorme stroom vluchtelingen dreigt

Door het geweld dreigt een enorme stroom vluchtelingen naar Turkije en mogelijk ook naar Europa op gang te komen. Sinds december zijn zeker zevenhonderdduizend mensen op de vlucht. Hulporganisaties waarschuwen voor een humanitaire ramp erger dan de hongersnood in Jemen en spreken van mogelijk ‘apocalyptische situaties’. Turkije, dat al 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, zegt dat het geen nieuwe vluchtelingen aankan.

Rusland geeft de troepen van Assad sinds 2015 luchtsteun. Het heeft een belangrijke marinebasis bij de West-Syrische stad Tartous. Op de grond steunen Iraanse troepen Assad. Turkije heeft ter versterking militairen naar de rebellen in het gebied gestuurd. Het motief van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan daarbij is geen hulp aan de Syrische oppositie, maar het voorkomen van een Koerdische staat.

De Amerikaanse president Donald Trump trok zijn troepen vorig jaar oktober terug. Sindsdien is het een chaos in de regio.