De Turkse president Recep Tayyip Erdogan - AFP
Turkije

Erdogan woedend om aanval op troepen Idlib

03 februari 2020

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is woedend om een aanval op Turkse troepen in de Syrische regio Idlib. Vier vragen en antwoorden.

Wat is er gebeurd?

In de Syrische regio Idlib zijn in de nacht van zondag 2 februari op maandag 3 februari door geweervuur vijf Turkse militairen en een Turkse burger om het leven gekomen. Dat gebeurde nadat een Turks konvooi met honderden gepantserde voertuigen de grens was overgestoken. Het Syrische regeringsleger opende daarop het vuur.

De Europese vluchtelingendeal met Turkije staat zwaar onder druk: Turkije-deal wordt overlopen

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat de oorlog vanuit Groot-Brittannië volgt op basis van lokale bronnen, zijn ook dertien Syrische militairen gedood. Het Observatorium zegt dat het Turkse konvooi bestond uit vijf kolonnes met 320 gepantserde voertuigen, brandstoftrucks en vrachtwagens met tanks.

Hoe reageert Erdogan?

Turkije sloeg terug door Syrische doelen te bestoken. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat daarbij 30 tot 35 Syrische manschappen zijn uitgeschakeld. Het is onduidelijk of het om Syrische militairen of rebellen gaat.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gaat het om dertien militairen van het Syrische regime. Nog eens twintig personen raakten gewond.

Erdogan heeft gewaarschuwd dat Turkije niet zal accepteren dat militairen worden aangevallen. Turkije heeft twaalf observatieposten in de noordelijke regio. Syrische troepen die zich rondom de posten ophouden, zullen als ‘vijandige doelwitten’ worden beschouwd, aldus Erdogan.

Hoe is de situatie in Idlib?

Idlib is de laatste regio in het land waar de jihadistische groepering Hayat Tahrir al-Sham de macht heeft. De jihadisten worden onder meer bestreden door het door Turkije aangestuurde Nationaal Bevrijdingsfront. Er zitten ook veel burgers in de regio. Turkije heeft meerdere observatieposten in het noordwestelijke gebied.

Lees ook de column van Bram Boxhoorn:Turks vertrek uit de NAVO is onwenselijk

De Turken willen een ‘de-escalatiezone’ aan de Turks-Syrische grens creëren, maar afspraken daarover met Rusland zijn recent hevig onder druk komen te staan. Rusland steunt het regime van president Assad en dat is bezig met een opmars.

Het zet de relatie tussen Turkije en Rusland verder onder druk. Zo heeft Turkije gezegd dat de coördinaten van het konvooi bekend waren bij de Syrische regering. De Syrische regering heeft nog niets over de aanval gezegd. Rusland zegt dat niet bekend was dat de Turken in het gebied aanwezig waren.

Komt er een nieuwe vluchtelingenstroom?

Turkije, dat al 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, vreest daar wel voor.

Syrische en Russische bombardementen hebben geleid tot burgerdoden in de regio en daardoor is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen. De Amerikaanse overheid zei vorige week dat in enkele weken tijd 700.000 mensen op de vlucht naar Turkije zijn geslagen.

Erdogan dreigde dit weekeinde met een militaire operatie in de regio als de Syrische aanval niet snel stopt. De Turkse president zegt dat het land niet nog meer vluchtelingen aankan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.