Coronavirus verspreidt zich: vrees voor Chinees Nieuwjaar

21 januari 2020Leestijd: 5 minuten
Chinezen in Beijing met mondkapjes. Foto: AFP.

In China zijn er grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus. Maandag overleed een vierde persoon aan de gevolgen van het virus en het aantal besmettingen steeg tot bijna driehonderd. De autoriteiten vrezen voor verdere verspreiding komend weekend omdat dan Chinees Nieuwjaar wordt gevierd, de belangrijkste feestdag van het land.

Hoeveel slachtoffers zijn er tot nu toe?

Dinsdagmorgen 21 januari meldden de Chinese autoriteiten dat het aantal patiënten met het coronavirus is opgelopen naar 291. In de centrale provincie Hubei zijn zo’n 270 besmettingen vastgesteld. De miljoenenstad Wuhan, die wordt gezien als epicentrum van de uitbraak, ligt in Hubei. Ook in Peking, Sjanghai en de provincie Guangdong (grenzend aan Hongkong) steekt het virus de kop op.

Lees ook over Sjanghai: De Bund is nu van China 

Inmiddels zijn ook in Japan, Thailand en Zuid-Korea besmettingen vastgesteld. Zo meldden de Zuid-Koreaanse autoriteiten maandag de eerste besmetting: een Chinese vrouw die uit Wuhan kwam. Zij kreeg op het vliegveld van de Zuid-Koreaanse stad Icheon last van koorts en ademhalingsproblemen. Zij bleek besmet te zijn met het coronavirus en is in quarantaine geplaatst. De Filipijnse autoriteiten onderzoeken een vijfjarig jongetje van wie wordt gevreesd dat hij is besmet.

Het is niet exact bekend hoeveel slachtoffers het virus tot nu toe heeft gemaakt. Dinsdagochtend werd gemeld dat een 89-jarige man het vierde dodelijke slachtoffer is, maar volgens de burgemeester van Wuhan zijn er al zes personen overleden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

De Britse hoogleraar Neil Ferguson zei afgelopen weekend tegen de Britse publieke omroep BBC dat hij zich zorgen maakt, op basis van onderzoek van het MRC Centrum voor Analyse van Infectieziekten in Londen. Dat het virus al buiten China is getraceerd, impliceert volgens de Brit dat ‘er veel meer gevallen moeten zijn dan tot dusver gemeld’.

Hoe gevaarlijk is het virus?

Het coronavirus, officieel 2019-nCoV, is een ‘milde’ vorm van het virus dat SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) veroorzaakt. Aan SARS overleden in 2002 en 2003 bijna achthonderd mensen in 37 landen na een uitbraak eveneens in China. Die uitbraak werd destijds lange tijd in de doofpot gestopt. Het huidige virus leidt tot koorts, benauwdheid en problemen met de longen. Het virus is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lastig om te diagnosticeren omdat veel symptomen algemeen zijn.

Maurits Terwindt schreef in augustus dit stuk: Virussen verspreiden ziekten, maar beschermen ook al het leven op aarde

De eerste weken dook het coronavirus vooral op bij mensen die werkten op een vlees- en vismarkt in Wuhan. De markt is op 1 januari 2020 uit voorzorg gesloten. Het was tot voor kort onduidelijk of het virus ook door mensen overgebracht kon worden.

Maandag 20 januari meldde de Chinese nationale gezondheidsdienst dat het virus inderdaad overdraagbaar is van mens tot mens. Gezinsleden van mensen die in Wuhan waren geweest en medisch personeel zijn besmet geraakt door het virus. De angst voor grootschalige verspreiding neemt hierdoor toe.

In onderstaande video, gedeeld door de uit Hongkong afkomstige Engelstalige krant South China Morning Post, is te zien hoe de markt in Wahun inmiddels is leeggehaald:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

Hoe groot zijn de zorgen om Chinees Nieuwjaar?

De Chinese autoriteiten proberen verspreiding van het virus te voorkomen. Mensen met symptomen van koorts mogen niet aan boord gaan van vliegtuigen of treinen. China-correspondent voor Elsevier Weekblad Eefje Rammeloo: ‘Gewaarschuwd wordt om vier uur van tevoren op het vliegveld te zijn voor extra temperatuurcontroles.’

Een oproep van de overheid om op tijd op het vliegveld te zijn in verband met extra controles:

IMPORTANT NOTICE:
Domestic/International flight guests at the departure point are required to arrive 4 hours in advance to check body temperature and other routine check-ups from now on. Please make sure to reserve the time! Do not affect travel!

Maandagavond sprak president Xi Jinping een persoonlijk boodschap uit op het tv-journaal. Daarin zei Xi dat de gezondheid van burgers in alle lagen van de samenleving het belangrijkste speerpunt moet zijn. Dat is volgens Rammeloo een teken dat China het probleem zeer serieus neemt. ‘Het SARS-virus was nog redelijk onder de pet te schuiven. Sociale media zijn nu veel groter en zo’n groot doofpotschandaal kunnen ze niet nog eens hebben.’

Eefje Rammeloo schreef ook dit portret van Xi Jinping: De onpeilbare keizer van China

De bezorgdheid van de Chinese overheid is ook zo groot omdat de belangrijkste feestdag van het jaar voor de deur staat. Zaterdag 25 januari vieren de Chinezen het Chinees Nieuwjaar. Dan reizen honderden miljoenen Chinezen het land door om familie te bezoeken. Wuhan, waar zo’n elf miljoen mensen wonen, is een belangrijk knooppunt.

 

 

Chinese burgers proberen zich tegen het virus te beschermen door mondkapjes te dragen. Ondanks dat onduidelijk is of die bescherming bieden, zijn de kapjes overal uitverkocht. Bedrijven slaan ze daarom nu in via webshops.

Wat betekent het virus voor andere landen?

Landen rond China nemen ook maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Thailand screent op luchthavens in Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Krabi reizigers uit risicogebieden in China. Taiwan heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor Wuhan, en in Hongkong moeten passagiers uit Wuhan een gezondheidsverklaring invullen.

Ook in Rusland zijn op zeker vier luchthavens extra controles, waaronder Sjeremetjevo en Vnoekovo bij Moskou. Australië begint donderdag met de controle van passagiers op wekelijkse vluchten van Wuhan naar Sydney. Ook krijgen reizigers een folder waarin ze wordt gevraagd zich te melden als ze koorts hebben of denken dat ze het virus hebben opgelopen.

De kans dat het coronavirus naar Europa komt, lijkt erg klein volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Zo hebben maar drie luchthavens in de Europese Unie een directe verbinding met Wuhan. Nederland vliegt niet rechtstreeks op de Chinese miljoenenstad.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Wereldgezondheidsorganisatie roept wel op om waakzaam te zijn. Ook geldt nog steeds het algemene advies voor reizigers om markten met levende dieren te vermijden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste het reisadvies aan: vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en was regelmatig goed de handen.