Premium Lock Xi Jinping: De onpeilbare keizer van China

20 november 2018Leestijd: 13 minuten
Xi Jinping (midden) wacht op leider Leung Chun-ying van Hongkong, juni 2017. Ook in het buitenland is Xi steeds dwingender aanwezig

Hoewel een persoonlijkheidscultus offi­cieel uit den boze is, worden Xi Jinping (65) bovenmenselijke kwaliteiten toegedicht. Zijn macht is absoluut. Portret van de minzaam glimlachende man die van China een ­supermacht maakt.

Een muurschildering in het dorp ­Liangjiahe toont een klassieke communistische prent. Een man wijst in de verte, een schare toehoorders volgt bewonderend zijn vinger. De man lijkt sterk op de Chinese president Xi Jinping. Is het hem? ‘Misschien,’ zegt de gids die voor de muurschildering staat.

In dit dorpje in de groene heuvels van de provincie Shaanxi bracht de president en partijleider zijn tienerjaren door. Net als 17 miljoen andere stadsjongeren was hij vanwege Mao’s niemand ontziende Culturele Revolutie in 1969 naar het platteland gestuurd om te werken. Hier, tussen de grotwoningen en bescheiden akkertjes, groeide Xi’s ambitie om zijn land te leiden.

Zo eenvoudig sliep Xi in zijn grot in Shaanxi

Foto’s van Xi mogen in Liangjiahe niet worden verkocht. ‘Er mag geen persoonlijkheidscultus komen,’ praat de gids de partijlijn na. Hij is een 28-jarige vrijwilliger met achterover gekamd haar en goud omrande bril die niet bij naam wil worden genoemd. Maar intussen is Xi overal. Zijn slaapplaats, een eenvoudig stromatras, is nagemaakt, zijn boeken zijn er te koop. En overal hangen foto’s van een jonge, slanke Xi die de dorpelingen voorging – de verlichting in.

Sinds Mao Zedong (leider van China van 1945 tot 1976) was er in China niemand meer belangrijker dan de Communistische Partij. Maar nu is er Xi Jinping. Hij is legerleider, partijleider en president. Sinds 2016 is Xi ‘Hart van de Partij’, een eretitel die Mao pas na zijn dood kreeg en die de onaantastbare status en absolute macht van Xi bevestigt. Ook in het buitenland is Xi steeds dwingender aanwezig. Wie is deze raadselachtige leider? En wat wil hij met China?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw