Kurz lijkt na Ibiza-schandaal op weg naar verkiezingswinst

27 september 2019Leestijd: 3 minuten
Sebastian Kurz spreekt zijn campagne toe Foto: AFP

Na een zomer vol politieke schandalen kiest Oostenrijk zondag een nieuw parlement. Sebastian Kurz lijkt zich te kunnen opmaken voor een tweede termijn als kanselier. Hoe heeft de ÖVP-leider de schandalen overleefd en met wie kan hij na de verkiezingen een regering vormen? Vier vragen en antwoorden over de Oostenrijkse verkiezingen.

Wat zijn de grote thema’s tijdens de verkiezingen?

Oostenrijkers mogen zondag naar de stembus nadat de vorige regering was gevallen over het Ibiza-schandaal. Kurz, leider van de conservatieve ÖVP, zegde het vertrouwen op in regeringspartner FPÖ nadat een filmpje was opgedoken waarin FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache over de schreef gaat op het eiland Ibiza. In het filmpje is te zien dat hij sprak met een vrouw van wie hij dacht dat zij een rijke Russin was. Strache zei er open voor te staan overheidsprojecten aan de vrouw te gunnen, als zij de grootste krant van Oostenrijk zou kopen en daarin campagne voor Straches FPÖ zou voeren.

Meer over dit onderwerp: Oostenrijkers stemmen weer na Ibiza-gate

Na het Ibiza-schandaal bleek dat een medewerker van Kurz harde schijven had vernietigd vlak na de val van de regering. Ook wordt de partij van Kurz er van beschuldigd het campagnebudget te overschrijden dat bij wet is vastgelegd.

Toch draait de campagne niet alleen om de schandalen. Donderdag riep het Oostenrijkse parlement op een van de laatste zittingsdagen de ‘klimaatnoodtoestand’ uit. Ook de ÖVP van Kurz stemde met de wet daarover in. Oostenrijk wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Een ambitieuzer doel dan Nederland zich stelt. Nederland wil in 2050 95 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990.

Op welke uitslag wijzen de peilingen?

Ondanks de schandalen rond zijn coalitie staan Kurz en zijn ÖVP bovenaan in de peilingen. De 33-jarige Kurz zou op 34 procent van de stemmen kunnen rekenen. De sociaal-democratische SPÖ zou 22 procent van de kiezers aan zich weten te binden. De FPÖ staat derde met 20 procent.

Als de peilingen uitkomen, zou christen-democraat Kurz tussen die twee partijen kunnen kiezen om een meerderheid in het parlement te krijgen. Voor Kurz een lastige keuze: hij liet de regering vallen na het Ibiza-schandaal bij de FPÖ.

Hoe staat de FPÖ ervoor?

De afgelopen week raakte de populistische FPÖ verwikkeld in een nieuw schandaal. Weer draait het om voormalig voorzitter Strache. Volgens dagblad OE24 woont hij met zijn vrouw al jaren in een luxe villa waarvan de huur van 3.500 euro per maand grotendeels door zijn partij wordt betaald.

Ook zou de partij uitgaven van Straches vrouw Philippa, aan handtassen en dure kleren, hebben betaald.

In de peilingen staat de FPÖ op groot verlies. Bij de vorige verkiezingen haalde de partij onder Straches leiding een grote overwinning en kreeg 51 zetels in het parlement. Bij de komende verkiezingen hoopt de FPÖ zo’n 20 procent van de stemmen te behalen. Daarmee zou de partij 37 zetels overhouden.

Waarom is Kurz zo populair?

Kurz was als 27-jarige al minister van Buitenlandse Zaken. Vier jaar later was hij de jongste regeringsleider van Europa. Kurz was de eerste christen-democratische kanselier in tien jaar, na drie sociaal-democraten.

Kurz verwierf bekendheid door zijn kritiek op immigratie in Oostenrijk. Als minister van Buitenlandse Zaken sloot hij de grens tijdens de migratiecrisis in 2016. Migratie was ook een belangrijk thema voor Kurz tijdens het Oostenrijkse voorzitterschap van de Europese Unie. Onder leiding van Oostenrijk werd druk gezet op de afsluiting van de Middellandse Zee-route.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook zette Kurz als kanselier in op vermindering van de Oostenrijkse bureaucratie en verlaging van de inkomensbelasting. Schandalen lijken nauwelijks aan Kurz te blijven plakken, zoals bij het nieuws over het campagnebudget van zijn partij. Uit dat onderzoek blijkt dat Kurz niet bepaald zuinig leeft. Hij gaf 7.000 euro uit de partijkas uit aan een reis naar Rome met een privéjet.