Schokkende misdrijven teisteren Londen van impopulaire Khan

09 augustus 2019Leestijd: 6 minuten
De Londense burgemeester Sadiq Khan. Foto: EPA.

De afgelopen week is Londen opgeschrikt door meerdere uiterst gewelddadige misdrijven. Die staan niet op zichzelf: de Britse hoofdstad kampt al jaren met ongekend veel steekpartijen en moorden. Het drijft burgemeester Sadiq Khan, die nog nooit zo impopulair was, tot wanhoop.

Twee aanvallen met machetes in week tijd

Donderdagochtend is een 28-jarige politieagent zwaargewond geraakt door een aanval met een machete, nadat hij een man in een auto had gesommeerd te stoppen omdat hij vermoedde dat die onverzekerd rondreed. De automobilist negeerde het stopteken en reed door, waarna een korte achtervolging volgde. De man stopte uiteindelijk in wijk Leyton, waarna hij uitstapte en meermaals met een kapmes naar de agent uithaalde.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De agent, Stuart Outten, werd geraakt aan de zijkant van zijn hoofd en aan zijn hand waarmee hij de aanval wilde afweren. Ondanks een diepe hoofdwond slaagde Outten er nog in om om hulp te roepen en zijn belager uit te schakelen met een taser, berichtte de Londense politie. Donderdagavond meldde de Metropolitan Police via Twitter dat de verdachte, de 56-jarige Muhammed Rodwan uit de wijk Luton, wordt beschuldigd van poging tot moord en het bezit van een aanvalswapen. Vrijdag is hij in de rechtbank voorgeleid.

Volgens de politie is er geen sprake van een terroristisch motief, en heeft de man vermoedelijk de harddrug GHB gebruikt. Het slachtoffer werd door toegesnelde agenten behandeld, waarna hij in kritieke toestand door de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar is hij nog altijd herstellende van de aanval. Collega’s en familie zeggen ‘ontzettend trots’ te zijn op de dapperheid van Outten.

In de nacht van zaterdag op zondag had ook al een aanval met een machete plaats in de Britse hoofdstad, meldden diverse Britse media. Op het treinstation Enfield Town in Noord-Londen – volgens The Sun het gevaarlijkste deel van de stad – werd een man door twee jonge mannen met een kapmes belaagd. Hoewel hij gewond raakte aan het hoofd en zijn armen, verkeert hij volgens de politie in levensgevaar. Over de toedracht is verder weinig bekendgemaakt. Wel zijn twee verdachten van 20 jaar oud na een zoekactie in de omgeving opgepakt.

Franse jongen (6) van tiende verdieping Tate Modern gegooid

Schokkend nieuws uit Londen ging deze week de hele wereld over: zondag moest de politie uitrukken naar het Tate Modern omdat een kind van de tiende verdieping van het kunstmuseum was geduwd. Het betreft een 6-jarig Frans jongetje, dat met zijn moeder en zus op vakantie was in de Britse hoofdstad. Hij kwam terecht op een plateau op de vijfde verdieping.

Met spoed werd de jongen door een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Gevreesd werd dat hij de val niet zou overleven, maar inmiddels verkeert hij buiten levensgevaar. Wel heeft hij een bloeding in zijn hersenen en breuken in zijn ruggengraat, armen en benen. Een zuster is een crowdfundingsactie voor het jongetje gestart, waarmee tot nu toe bijna 25.000 euro is ingezameld.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Na de val werd onmiddellijk een 17-jarige jongen gearresteerd, volgens Britse media een psychiatrisch patiënt die normaal gesproken alleen naar buiten mag in het bijzijn van twee begeleiders. Hij zou het 6-jarige Franse jongetje bij zijn moeder hebben weggerukt en hem naar beneden hebben geduwd. De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar niet. Donderdag bepaalde de rechtbank dat de 17-jarige verdachte zich in februari voor de rechter moet verantwoorden, tot die tijd blijft hij vastzitten in een jeugdgevangenis. De tiener wordt poging tot moord ten laste gelegd.

Sadiq Khan: Vele steekpartijen gevolg van armoede

Al meer dan een jaar zijn tieners disproportioneel dader én slachtoffer van geweld, en dan vooral mesaanvallen, een ware plaag in Londen. The Sun houdt een lijst bij van alle moorden in Londen dit jaar. Van de 84 slachtoffers die er tot nu toe vielen in 2019 waren er volgens het overzicht vijftien tussen de 10 en 19 jaar oud.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Burgemeester Sadiq Khan (Labour) kondigde vorige maand aan dat hij 360.000 pond (zo’n 420.000 euro) besteedt aan in ‘zomerprojecten’ voor 3.500 jongeren in de buurten waar de jeugdcriminaliteit het hoogst is. ‘Het is tijd dat onze overheid erkent dat dit een nationaal probleem is dat een urgente nationale oplossing vergt,’ aldus Khan tegen de BBC.

Volgens de burgemeester is armoede in Londense wijken een belangrijke oorzaak van de toename in mesaanvallen door en tegen jongeren. ‘Er zijn nog steeds mensen die zeggen dat je criminaliteit excuseert en criminelen vrijuit laat gaan als je de connectie tussen armoede, gebrek en misdaad erkent. Dat is gevaarlijke onzin,’ zei Khan. ‘Er is nooit een excuus voor criminaliteit, maar we moeten onder ogen zien dat voor sommige jongeren die tegenwoordig opgroeien, geweld normaal is geworden.’

Die armoede is deels de schuld van de Conservatieve partij, meent Khan. Hij stelt dat bezuinigingen van de Tories hebben geleid tot tekorten aan politieagenten en jeugdcentra en slechte mentale gezondheidszorg. Daardoor zou volgens de burgemeester de situatie van jongeren uit arme gezinnen verslechteren. Behalve armoede zijn ook drugshandel – vooral cocaïne – en de afwezigheid van vaders in veel gezinnen veelgenoemde oorzaken voor de jeugdcriminaliteit (zie kader).

Wat tegen het beleid Khan pleit, zijn de veel lagere misdaadcijfers onder zijn Conservatieve voorganger Boris Johnson. De huidige premier was van 2008 tot 2016 burgemeester van Londen, en onder zijn bewind nam het aantal door de politie geregistreerde misdaden met pakweg 23 procent af. Ook het moordcijfer daalde flink: van 21 moorden per 1 miljoen inwoners in 2008 tot 13 moorden per 1 miljoen inwoners in 2016.

Populariteit Khan daalt tot dieptepunt

Wat de oorzaken ook zijn, het is een feit dat de gewelddadige misdaad dit decennium nooit hoger was dan onder Khans burgemeesterschap. Vorig jaar werden er in Londen 135 mensen vermoord, het hoogste aantal sinds 2008. 79 van die moorden werden gepleegd met een mes. Sinds 2016 is de algehele criminaliteit in de Britse hoofdstad eveneens gestegen met 16 procent.

Lees ook deze Stelling van de dag terug over Khan en Trump: ‘Burgemeesters moeten neutraal blijven over Trump’

Mede door de hoge misdaadcijfers is de populariteit van Khan tanende. Eind juli meldde de krant The Telegraph dat de populariteitscijfers over de Londense burgemeester sinds zijn aantreden nog nooit zo laag zijn geweest. Volgens een peiling van YouGov is 30 procent van de inwoners van Londen tevreden over zijn bewind, en 33 procent ontevreden, een score van -3. Ter vergelijking: toen Khan ruim drie jaar geleden begon als burgemeester, was zijn score nog +31.

Niet alleen in zijn eigen stad krijgt Khan kritiek, maar ook vanuit het Witte Huis in Washington. De Londense burgemeester en de Amerikaanse president Donald Trump hebben het op het sociale medium geregeld met elkaar aan de stok. Rond Trumps staatsbezoek aan Engeland in juni zei Khan dat hij de president wegens diens vermeende ‘fascistische retoriek’ uit de hoofdstad wilde weren, wat hij twee jaar eerder ook al wilde.

Op zijn beurt haalt Trump geregeld uit naar Khan vanwege de vele steekpartijen in Londen, die zouden aantonen dat hij een slechte burgemeester is. Afgelopen weekeinde deelde de Amerikaanse president nog bovenstaande tweet over de dalende populariteitscijfers van ‘de burgemeester van Londonistan’, geschreven door de controversiële rechtse columniste Katie Hopkins, eveneens een groot criticaster van Khan.

Alles weten over Nederlanders in de Britse hoofdstad? Bestel de special Ons Londen