Zelfs Democraten geloven niet meer in impeachment Trump

19 april 2019Leestijd: 3 minuten
Foto: AFP

Het Mueller-rapport legt stap voor stap uit hoe Trump het onderzoek naar hem probeerde tegen te werken. Het schetst geen fraai beeld. Toch viert hij feest, want politieke gevolgen lijkt het niet te hebben.

Twee jaar onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller hebben geleid tot een document van bijna 450 pagina’s, waarin wordt gesteld dat president Trump en zijn team niet samenwerkten met Rusland teneinde de verkiezingen te beïnvloeden.

Mueller ging tevens na of Trump de rechtsgang had belemmerd. Hij vond daarbij tien gevallen van verdacht gedrag van de president, die ongetwijfeld de komende tijd de Amerikaanse media zullen domineren.

Medewerkers negeerden Trumps bevelen

Zo zei Trump in juni 2017 twee keer tegen jurist Don McGahn dat Mueller moest worden ontslagen, maar die weigerde die boodschap door te geven aan het ministerie van Justitie. Het is onduidelijk hoe serieus Trumps opmerkingen waren, want hij kwam er later niet meer op terug. Toen het verhaal in de media terechtkwam, vroeg Trump aan McGahn om het verhaal publiekelijk te ontkrachten – ook dat weigerde hij. Mueller concludeert dat de pogingen van Trump om het onderzoek te beïnvloeden, grotendeels onsuccesvol waren omdat zijn adviseurs en kabinetsleden hem tegenwerkten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Uiteindelijk moet Mueller constateren dat er niet genoeg bewijs is om over te gaan tot vervolging, maar hij schrijft ook dat het rapport Trump ‘niet vrijspreekt’. ‘Als we na een grondig onderzoek er vertrouwen in hadden dat de president duidelijk de rechtsgang niet heeft belemmerd, zouden we dat hebben gezegd.’ Het is aan het Congres om een definitief oordeel te vellen, aldus Mueller.

Alsnog probleem in verkiezingsjaar

Beide partijen hadden hun verhaal al klaar, nog voordat ze het rapport konden lezen. De Republikeinen zeggen dat het Mueller-onderzoek een duidelijke overwinning is voor Trump en dat het nu tijd is om verder te gaan met het besturen van het land. Congreslid Mark Meadows: ‘Als Bob Mueller na een 2,5 jaar durend onderzoek – inclusief het onderzoek van de FBI – niet met aanklachten komt, weet ik niet hoe lang we nog moeten praten over samenzwering en obstructie.’

De Democraten zijn nog niet klaar met de kwestie. Ze klaagden de afgelopen weken over de weggelakte passages in het rapport en over de rol van minister van Justitie William Barr in het proces. Democratische prominenten Nancy Pelosi en Chuck Schumer blijven vragen om het gehele rapport en eisen dat Mueller en andere hoofdrolspelers publiekelijk worden verhoord. Zo kan de kwestie alsnog een probleem gaan vormen voor Trump in het verkiezingsjaar.

Afzetprocedure is ver weg

Toch is de sfeer in Washington snel omgeslagen. Pakweg een maand geleden waren tal van Democraten er nog van overtuigd dat het onderzoek van Mueller tot de val van Trump zou leiden – dat er strafrechtelijke stappen zouden worden gezet tegen Trump of zijn familieleden en dat een afzetprocedure een serieuze optie zou worden. Nu zijn die geluiden nagenoeg verdwenen.

Steny Hoyer, de nummer twee bij de Democraten, zei kort nadat het rapport naar buiten kwam, dat er geen basis is voor impeachment. ‘Er is een verkiezing over 18 maanden en het Amerikaanse volk zal dan een oordeel vellen.’ Mike Bloomberg, oud-burgemeester van New York, sluit zich daarbij aan.  Een afzetprocedure noemt hij ‘niet realistisch’ en ‘kan Trumps politieke kansen zelfs verbeteren’.

Trump zelf blijkt zich ook grote zorgen te hebben gemaakt. Toen hij voor het eerst hoorde dat een speciaal aanklager zich ging buigen over de Rusland-kwestie, reageerde hij gefrustreerd: ‘Oh mijn god, dit is verschrikkelijk. Dit is het einde van mijn presidentschap.’ Twee jaar later kan hij wat dat betreft opgelucht ademhalen. ‘Een totale overwinning’ is het niet bepaald, maar het Witte Huis hoeft hij voorlopig niet op te geven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."