In wapendebat zijn ‘gun shows’ het volgende doelwit

19 april 2019Leestijd: 2 minuten
Vele duizenden mensen komen elk jaar af op de wapenshow in Washington.

Het wapendebat in Amerika laait weer op in aanloop naar de verkiezingen in 2020. Zijn wapenshows het kind van de rekening?

Amerikanen kunnen op allerlei plekken wapens kopen; er zijn kleine en grote wapenwinkels, sportzaken die vuurwapens aanbieden en in bepaalde staten kan je zelfs in de supermarkt je ammunitie aanschaffen. Naar schatting zijn er rond de 300 miljoen wapens in de Verenigde Staten: op een bevolking van 325 miljoen komt dat neer op bijna één per persoon.

Tevens een typisch Amerikaans fenomeen zijn wapenshows – een soort huishoudbeurzen gehouden in grote expositieruimtes door het hele land. Maar in plaats van schoonmaakspullen en kookgerei worden er wapens, kogels en legerkleding verkocht. Of meubilair met onzichtbare opbergplekken voor je geweren. Om ‘bad guys‘ te bestrijden, mochten ze je huis binnenkomen, aldus de verkoper.

Ook in de buurt van Washington D.C. is er zo’n wapenshow, ondanks het feit dat het voor de rest lastig is om in de hoofdstad aan geweren te komen. Linkse politici klagen over de shows, ten dele omdat kopers vrij gemakkelijk aan een achtergrondcheck kunnen ontkomen. Dat vergroot het gevaar dat wapens in de handen komen van slechteriken, zo gaat het argument.

Kleine kans

Na verscheidene grote schietpartijen – onder meer op scholen – lijkt wapenwetgeving een grote rol te gaan spelen in 2020. Er zijn presidentskandidaten die zelfs voorstellen om voor miljarden dollars  aan wapens terug te kopen van Amerikanen. En in progressieve staten als Californië zijn campagnes gestart om wapenshows te verbieden. Ondanks de steun van prominente Democraten lijken die pogingen vooralsnog kansloos: dit blijft het land waar het recht op een wapen velen aan het hart gaat.