Escalatie in Gaza dreigt na raketaanval Hamas

25 maart 2019Leestijd: 4 minuten
ISRAEL - LEBANON - HEZBOLLAH

Ten noorden van Tel Aviv is maandag een raket ingeslagen in een woning. Daardoor raakten zeven mensen lichtgewond. De Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd dat hij zijn bezoek aan de Verenigde Staten afbreekt en dat zijn land met kracht zal reageren. Vier vragen en antwoorden.

Wat is er gebeurd?

De raket kwam in de nacht van zondag op maandag neer op een huis in het dorp Mishmeret. Zeven mensen raakten gewond, in de wijde omgeving ging het luchtalarm af.

Volgens het Israëlische leger is de raket van makelij van Hamas en afgevuurd vanuit het zuiden van de Gazastrook nabij de stad Rafah. Dat ligt op 120 kilometer van het doelwit. De raket heeft het automatische luchtafweersysteem ‘Iron Dome’ niet geactiveerd.

Raketten die vanuit de Gazastrook worden afgeschoten komen doorgaans niet ver van de Israëlische grens neer, maar Hamas en Islamitische Jihad beschikken volgens het Israëlische leger wel degelijk over raketten met een groot bereik.

Wat zegt de timing?

Raketaanvallen zijn bijna aan de orde van de dag in Israël. Anderhalve week geleden werden nog twee raketten afgevuurd op Tel Aviv. Israël bestookte als reactie zeker honderd doelen in de Gazastrook, vier mensen raakten hierbij gewond.

Opvallend: zowel Hamas als Israëlische autoriteiten deden de raketaanval later af als ‘ongeluk’. Een aantal Israëlische media suggereerden dat het slechte weer een rol bij het voorval had gespeeld.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Laffe anti-Israëlmotie siert GroenLinks niet

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger is daar nu geen sprake van. Het ging om een ‘serieus incident en we zullen het als zodanig behandelen’, zei hij.

De raketaanval komt ongeveer een jaar na de start van rellen in de Gazastrook. In de afgelopen weken is het opnieuw onrustig in het gebied, met gewelddadige rellen ’s nachts en tientallen ballonnen met explosieven die richting het zuiden van Israël worden gestuurd, meldt The Jerusalem Post.

Hoe reageert Israël?

Het Israëlische leger zegt maandag dat het doelen van Hamas bestookt. Getuigen melden persbureau Reuters dat er meerdere explosies zijn gehoord bij de Gazastrook. Hoeveel doelen nu bestookt worden, is niet bekend. Ook zijn extra brigades en reservisten naar de grens met Gaza gestuurd.

Netanyahu verblijft op dit moment in de Verenigde Staten, maar heeft gezegd dat hij dat bezoek afbreekt en dat zijn land ‘krachtig zal reageren’. Oorlog is ook een optie. De naderende Israëlische verkiezingen op 9 april zijn daarbij volgens de premier geen hindernis.

Lees ook dit opiniestuk van Afshin Ellian nog eens terug: EU, neem dreiging uit moorddadig Iran serieus

De raketaanval vanuit Gaza kan de Israëlische premier in een lastig parket brengen. Grijpt hij disproportioneel hardhandig in, dan kan hem dat op veroordeling van de internationale gemeenschap komen te staan en komt Hamas als slachtoffer en dus mentale overwinnaar uit de bus. Doet hij niets, dan wordt dat door zijn eigen bevolking in aanloop naar de verkiezingen mogelijk als een gebrek aan daadkracht gezien.

Ook in Nederland is op de aanval gereageerd. PVV-leider Geert Wilders sprak van ‘tuig’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Nederlandse ambassadeur in Israël was ‘bedroefd’. ‘Onschuldige burgers onder vuur nemen is onacceptabel en brengt vrede niet dichterbij.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De speciale gezant van de Verenigde Staten voor internationale onderhandelingen Jason Greenblatt twitterde: ‘We veroordelen dit geweld van Gaza en onderschrijven het recht van Israël om zichzelf te verdedigen.’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag samen met Netanyahu een verklaring ondertekend waarin de Verenigde Staten erkennen dat de Golanhoogten tot Israël behoren. Donderdag zei Trump al dat het tijd wordt om de hoogten van Golan te erkennen als deel van Israël. Dat leidde tot woedende reacties vanuit Syrië en Turkije.

Hoe reageert Hamas?

Hamas ontkent dat het een raket heeft afgevuurd. De organisatie heeft daar naar eigen zeggen ook geen enkel belang bij. ‘Niemand van het verzet heeft daar belang bij,’ zei een anonieme voorman van Hamas. Hij achtte het wel mogelijk dat door het slechte weer opnieuw onopzettelijk een raket is gelanceerd.

De humanitaire situatie in Gaza verslechtert rap en raketbeschietingen op Israël zijn het enige middel dat Hamas nog achter de hand heeft om de eigen bevolking af te leiden van de slechte leefomstandigheden. De aanval kan ook een vergeldingsactie betekenen voor het erkennen van de Golanhoogten als Israëlisch grondgebied door de Verenigde Staten.

Volgens de zegsman van Hamas heeft ook de beweging Islamitische Jihad ontkend een raket te hebben afgeschoten. Volgens hem staan de Palestijnen in contact met het buurland Egypte dat probeert te helpen escalatie te voorkomen.

Islamitische Jihad heeft Israël gewaarschuwd geen vergeldende acties uit te voeren. ‘(Israëlische red.) leiders moeten weten dat we krachtig zullen antwoorden op hun agressie,’ zei een woordvoerder.