Wordt impact van de ‘shutdown’ niet overdreven?

24 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Washington functioneert nog steeds, ook na een maand met een deels gesloten overheid. Maar hoe langer de situatie duurt, hoe onvoorspelbaarder de gevolgen.

Een record, zo kraaiden Amerikaanse media afgelopen week over de gedeeltelijk shutdown die nu al langer dan een maand duurt. Maar het is de vraag of president Trump dat record wel kan claimen: immers, het grootste deel van de overheidsbegroting was al goedgekeurd. CNN berekende dat de huidige politieke discussie gaat over 300 miljard dollar, 7 procent van het totaal. De overige 93 procent wordt gewoon uitgegeven.

Het heeft natuurlijk wel degelijk gevolgen. 800.000 ambtenaren (ongeveer een kwart van het totaal) krijgen tijdelijk geen loon overgemaakt en dat zorgt ervoor dat sommigen hun maandelijkse lasten niet meer kunnen betalen. Vaak wordt niet vermeld dat iedereen – ook diegenen die verplicht thuis zitten – nadat de situatie is opgelost, gewoon zijn geld krijgt.

Wel is er oneindig veel aandacht voor benefietacties van bedrijven die de politieke crisis gebruiken voor een pr-succesje. Zo geeft de doorgaans peperdure supermarkt Whole Foods op een woensdagavond gratis avondeten – spaghetti met gehakt – aan ambtenaren en hun families. Maar het merendeel van de mensen die er rondlopen geeft toe helemaal niet voor de overheid te werken. Het is meer een bijeenkomst voor de gemeenschap, om elkaar een hart onder de riem steken, zegt er eentje.

(Nog) geen grote problemen

Washington functioneert nog als voorheen. Het afval wordt opgehaald, de sneeuw weggeschoven en toeristen worden overgehaald om eens een bezoek te brengen aan musea die niet door de overheid worden gesubsidieerd. En er zijn zelfs voordelen: automobilisten klagen natuurlijk niet over de relatief lege wegen.

Maar de overheid moet wel weer een keer open, daar is bijna iedereen het over eens. Het werk hoopt zich op voor de 9 ministeries die nu (deels) dicht zijn en de invloed op de economie neemt toe. Nog even en de politieke crisis kost de Amerikanen meer dan de 5.7 miljard dollar die president Trump eist voor een muur aan de grens met Mexico. Daar kan geen logica tegenop.