Terug van weggeweest: Amerika’s ‘War on Christmas’

20 december 2018Leestijd: 2 minuten
President Trump met achter hem de kerstboom van het Witte Huis. Foto: EPA

Een beetje zoals de zwarte pietdiscussie in Nederland, laait in Amerika elk jaar weer een discussie op over de betekenis van Kerstmis. Ook onder president Trump, die beloofde een einde te maken aan ‘de oorlog’ gestart door politiek correct Amerika.

Mogen Amerikanen elkaar nog wel een ‘Merry Christmas‘ wensen? Of stuiten ze daarmee niet-christelijke Amerikanen tegen het hoofd – en is ‘Happy Holidays‘ daarom beter? Is een kerstboom nog steeds een kerstboom? Of een ‘holiday tree‘? En waarom is de kerstman eigenlijk … een man?

Het zijn discussies die rond de feestdagen daadwerkelijk worden gevoerd in de Verenigde Staten. En de afgelopen jaren leek het politiek correcte kamp, in pogingen iedereen bij het feest te betrekken, aan de winnende hand.

Activistische kerststal

Waar conservatieven zich vooral zorgen om maken is een ‘Christmas’ zonder christ. Oftewel: een kerstfeest waarbij de religieuze elementen zijn verdwenen. Ook dit jaar is er genoeg nieuws voor ze om boos over te worden. Linkse activisten proberen met kerststallen politieke statements te maken. Wat te denken van een stal waarin Jezus in een kooi opgesloten zit – als metafoor voor wat de regering-Trump doet met migrantenkinderen.

En sommige kerstliederen werden onlangs verboden door een radiostation in Ohio, omdat de tekst seksistisch of racistisch zou zijn. Een radiostation in Kentucky reageerde door het ‘omstreden‘ Baby, It’s Cold Outside twee uur lang achter elkaar te draaien.

Discussie speelt inmiddels ook in Nederland: is Kerstmis feest voor iedereen?

De strijd lijkt Kerstmis er niet gezelliger op te maken. Maar is er, zoals president Trump graag zegt, echt iets van een ‘oorlog’ tegen Kerst gaande? Of haalt het merendeel van Amerika zijn schouders er eigenlijk over op?

Als je peilingen erover mag geloven, is dat laatste waarschijnlijk waar: ruim 90 procent van de ondervraagde Amerikanen viert ook dit jaar ‘gewoon’ Kerstmis.