Pence, geheim wapen van de Republikeinen

02 november 2018Leestijd: 3 minuten
Pence en Trump. Foto: AFP

In zijn dagelijkse update over de Midterms vertelt Amerika-correspondent Emile Kossen over de historisch grote rol van de vicepresident in de campagne. En verder: talenknobbel is minpunt en de spannende Senaatsrace in Florida.

★ Het laatste campagnenieuws

 • President Donald Trump is voortdurend in het nieuws in aanloop naar de verkiezingen, die hij zelf graag ‘een referendum over mij’ noemt. Maar voor de Republikeinse Partij is één politicus misschien nog wel belangrijker: vicepresident Mike Pence.
  De Midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump. Tot aan 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington DC dagelijks de hoogte- en dieptepunten van de felle strijd om de kiezer.
 • Het oud-lid van het Huis van Afgevaardigden kent vrijwel iedereen in het Congres, belt dagelijks met Senaatskandidaten, schrijft cheques uit, haalt nieuwe donateurs binnen en voert campagne, heel veel campagne. Dat deden zijn voorgangers Joe Biden en Dick Cheney weliswaar ook, maar niet met dezelfde energie en doortastendheid.
 • In de afgelopen tien maanden bezocht Pence 140 Republikeinen in 36 staten, berekende zijn campagneteam. Veelal doet hij op rustige toon en zonder een mediafanfare zijn verhaal bij potentiële kiezers. ‘Laten we ervoor zorgen dat de blauwe golf hier wordt gestopt door een rode muur,’ zegt hij in vrijwel elk conservatief district waar hij komt.
 • Daar ligt zijn sterkte. Pence krijgt van ongeveer de helft van de Amerikanen een dikke voldoende en van de andere helft een onvoldoende. Dat rapportcijfer is een stuk beter dan wat Donald Trump krijgt. Maar er is geen twijfel dat Pence vooral bij zijn traditionele achterban – conservatieve, christelijke Republikeinen – uiterst populair is. Kevin McCarthy, een Republikeinse leider in het Congres, noemt Pence ‘het geheime wapen’ om Republikeinse kiezers op 6 november naar de stembus te krijgen.
 • Valt de Senaat toch nog te winnen voor Democraten?
  Uit bijna alle hoeken van het land kwam donderdag positief nieuws voor Democratische Senaatskandidaten. In Texas heeft Republikeins zwaargewicht Ted Cruz nog maar 3 procentpunten voorsprong op Beto O’Rourke. De nieuwste peiling in Nevada geeft Democraat Jacky Rosen onverwachts de leiding. En in Indiana gaat de zittende Senator Joe Donnelly ruim aan kop.
 • Er moet echter nog meer gebeuren voordat de partij een realistische kans maakt op de meerderheid in de Senaat. RealClearPolitics voorspelt op basis van de huidige peilingen dat Republikeinen alsnog één Senaatszetel erbij zullen winnen. Momenteel heeft die partij een 51 tegen 49 meerderheid.
 • Bijna verdubbeling van ‘vroege stemmers’
  In veel staten bestaat de mogelijkheid om vervroegd te stemmen – early voting – en veel meer Amerikanen maken daarvan gebruik dan bij voorgaande Midterms. In het hele land brachten ruim 24 miljoen mensen hun stem al uit. In 2014 lag dat zes dagen voor de verkiezingen op 12,9 miljoen, bijna de helft. Texas is een van de staten waar records werden gebroken. Het is de vraag wat dit precies betekent – we weten immers niet op welke kandidaat deze mensen hebben gestemd.

Campagnespot van de dag

In New York bekritiseert Congreslid Chris Collins zijn tegenstander Nate McMurray om … zijn talenknobbel? In een nieuwe commercial is McMurray te zien terwijl hij Koreaans spreekt. In beeld staat dat hij banen naar China liet gaan en buitenlanders naar Amerika haalde. McMurray bespreekt in het spotje overigens de vrede tussen Noord- en Zuid-Korea.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Florida Senaatsrace – Altijd een swing state
Senator Bill Nelson – een Democraat – heeft het best lastig tegen de populaire Republikeinse gouverneur Rick Scott. Nelson is uiterst ervaren en een invloedrijke speler in Washington. Hij zit in de Senaat sinds 2001 en was tussen 1979 en 1991 een Afgevaardigde in de hoofdstad.

Maar in de traditionele swing state is zijn tegenstander Rick Scott als voormalig gouverneur een bekendere naam. De oud-zakenman weet bovendien hoe het is om een spannende race te winnen: beide gouverneursverkiezingen won hij met een miniem verschil. Interessant is dat beide kandidaten president Trump links laten liggen en vooral praten over lokale kwesties. Democraten zullen deze verkiezing moeten winnen, als ze uitzicht willen houden op een verrassing in de Senaat.