Een Democratische Senator in Texas? Nog steeds een dagdroom

20 oktober 2018Leestijd: 3 minuten

In de weekendupdate over de midterms kijkt Amerika-correspondent Emile Kossen met een nuchter oog naar de senaatsrace in Texas, waar senator Ted Cruz het opneemt tegen een favoriet van Amerikaanse media. Verder: wie wint de verkiezingen op sociale media?

★ Het laatste campagnenieuws

  • De race die Beto O’Rourke runt tegen de conservatieve senator Ted Cruz krijgt landelijk enorm veel aandacht. Amerikaanse media hebben het sprookje al voor ogen: een linkse, progressieve kandidaat die toeslaat in dieprood Texas. CNN noemt hem een ‘magische kandidaat’. Talkshowhosts als Steven Colbert en Ellen DeGeneres geven hem maar wat graag gratis zendtijd.
    De Midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump. Tot aan 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington DC dagelijks de hoogte- en dieptepunten van de felle strijd om de kiezer.
  • Er zijn inderdaad signalen dat er iets speciaal aan de hand is in Texas. De 46-jarige O’Rourke haalde een enorm bedrag aan donaties binnen: 38 miljoen dollar in de laatste drie maanden. Geen Senator deed hem dat na de afgelopen 18 jaar. En hij is overduidelijk een goede kandidaat: O’Rourke is al lid van het Huis van Afgevaardigden, is een uitstekend spreker, en met zijn hoopvolle boodschap bereikt hij veel jongeren en Spaanstaligen.
  • Maar heeft O’Rourke echt een kans? Dat valt te bezien. In geen enkele peiling nam hij de leiding. Sinds september staat Cruz er steeds beter voor: in sommige peilingen heeft hij meer dan tien procentpunten voorsprong. De droomkandidaat van de Democraten voert campagne in de verkeerde staat: Texas, met zijn oudere, conservatieve bevolking, lijkt nog niet klaar te zijn voor een liberaal als Beto. Alleen als disproportioneel veel jongeren en minderheden gaan stemmen, en supporters van Cruz thuisblijven, heeft hij een kans in november.
  • Ryan terug in beeld Veel Republikeinen vroegen zich de afgelopen weken af waar Paul Ryan is gebleven. De huidige leider van het Huis van Afgevaardigden stapt na de verkiezingen op en is tot dusver relatief onzichtbaar in de campagne. Daar komt verandering in: hij gaat tot verkiezingsdag campagnevoeren voor 25 kwetsbare Afgevaardigden. Het is overigens niet zo dat Ryan niks heeft betekent voor de partij – hij was vooral bezig met het werven van donaties.
  • Strijd om sociale media
    Democraten doen het op sociale media veel beter dan Republikeinen, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times. In dertig dagen tijd leverden Facebookberichten van Democraten 15,1 miljoen interacties op, tegenover 5,4 miljoen interacties op de sociale media van Republikeinen.
  • Maar wie inzoomt, ziet dat drie Democraten verantwoordelijk zijn voor het overgrote deel van de betrokkenheid met kiezers: Senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren en kandidaat Beto O’Rourke. Van die drie is alleen de laatste verwikkeld in een spannende verkiezing in november. Bovendien: in de meeste spannende races hebben Republikeinen actievere sociale media-accounts dan hun linkse tegenstrevers.

Campagnespotje van de dag

De Democratische Senator Heidi Heitkamp heeft een sterk conservatief electoraat. En dus schroomt ze niet te benadrukken dat ze het minstens de helft van de tijd eens is met Donald Trump – iets wat weinig Democraten haar nadoen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Er staat nogal wat op het spel op 6 november. Om precies te zijn: 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden, 35 Senaatszetels en 36 gouverneurschappen. Welke gevechten zijn de moeite waard om te volgen?

Gouverneursrace Wisconsin
Scott Walker is een zwaargewicht binnen de Republikeinse partij. Een paar jaar geleden nog stond de 50-jarige gouverneur van Wisconsin hoog op alle lijstjes met presidentskandidaten. Maar in 2018 is alles anders: hij kan door de inwoners van zijn thuisstaat zo worden weggestemd. De economie staat er goed voor, maar de vele bezuinigingen die hij de afgelopen jaren doorvoerde, zijn impopulair in deze swing state.

Ook zijn er grote zorgen over de staat van het schoolsysteem in Wisconsin. Zijn tegenstander, de stoffige Tony Evers, runde dat stelsel tot voor kort en zegt dat er honderden miljoenen moeten worden geïnvesteerd. In de peilingen levert hem dat al maandenlang een voorsprong op. Wordt Walker een van de voornaamste Republikeinen die na november het veld moet ruimen?