Zo willen Democraten Amerika veranderen

18 oktober 2018Leestijd: 3 minuten

In deze aflevering van de dagelijkse update over de Midterms bespreekt Amerika-correspondent Emile Kossen wat de belangrijkste plannen zijn van de twee partijen na de verkiezingen. Verder: Trump gelooft niet in verliezen en een Republikeins zwaargewicht vecht voor haar politieke carrière.

★ Het laatste campagnenieuws

  • Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, heeft woensdag de prioriteiten toegelicht mocht haar partij de controle in het Huis van Afgevaardigden overnemen. Tijdens een speech op Harvard kwam ze met vijf speerpunten: goedkopere zorg, onderhoud van de infrastructuur, verblijfsvergunningen voor Dreamer-immigranten, strengere controles op de verkoop van wapens en meer transparantie in het Congres.
  • Een afzetprocedure tegen de president staat niet op de agenda, stelt Pelosi. ‘Alleen het woord “impeachment” in de mond nemen, is al enorm polariserend.’ Ze zegt te willen afwachten wat aanklager Robert Muellers bevindingen zijn. Pelosi is er overigens van overtuigd dat haar partij op 6 november flink gaat winnen. ‘Waren de verkiezingen vandaag, zouden dan we de meerderheid pakken.’

De Midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump. Tot aan 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington DC dagelijks de hoogte- en dieptepunten van de felle strijd om de kiezer.

  • Republikeinen kijken opnieuw naar Obamacare
    Als de Republikeinen de macht over beide kamers van het Congres behouden, willen ze alsnog af van het universele zorgverzekeringsstelsel Obamacare. Dat zei Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, woensdag. ‘We zijn niet blij met hoe het systeem werkt. Als we de stemmen hebben om opnieuw te beginnen, zullen we dat doen.’
  • Het afschaffen van Obamacare was een van de speerpunten van het huidige Congres, maar diverse keren bleek er niet genoeg steun te zijn onder Republikeinen. In peilingen wordt Obama’s zorgverzekeringsstelsel overigens almaar populairder.
  • Trump ‘helpt alleen maar’
    President Trump denkt niet dat het aan hem heeft gelegen als zijn partij op 6 november verliezen lijdt. ‘Ik denk dat ik de kandidaten help. Nooit eerder had een president zo’n impact,’ zegt hij in een interview met AP. Trump is optimistisch gestemd dat zijn meest fervente aanhangers ook dit jaar komen opdagen. De afgelopen weken voerde hij zeer actief campagne, vooral door middel van grote rally’s in stadions.

★ Campagnespotje van de dag

Brian Kemp, de Republikeinse gouverneurskandidaat van de staat Georgia, is maar wat trots op zijn conservatieve waarden. Wapens, explosies en grote trucks: alles zit in deze komisch bedoelde reclame.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

★ Race om te volgen

Er staat nogal wat op het spel op 6 november. Om precies te zijn: 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden, 35 Senaatszetels en 36 gouverneurschappen. Welke gevechten zijn de moeite waard om te volgen?

Virginia (10de district) – Te liberaal voor een Republikein
Republikein Barbara Comstock (59) heeft haar kiesdistrict sinds 2010 ingrijpend zien veranderen. Het noorden van Virginia (NoVa) wordt overspoeld door jonge liberalen die werken in Washington. Hillary Clinton won er dik in 2016.

Dat zijn stuk voor stuk slechte voortekens voor Comstock, die volgens experts zal verliezen van Democraat Jennifer Wexton, een advocaat en lokaal politicus. Comstock hoorde al deze argumenten bij vorige verkiezingen ook, maar won ze toch allemaal. Toch is het feit dat de Republikeinse partij geen geld meer wil steken in haar race, veelzeggend.