Wordt Trump verantwoordelijk gehouden voor geweldsgolf?

29 oktober 2018Leestijd: 3 minuten
Mensen in Pittsburgh trootsten elkaar nadat een synagoge doelwit was van een aanslag. Foto: AFP

Met nog acht dagen te gaan tot de midterms zijn bedreigingen, bompakketten en geweldsdelicten in de Verenigde Staten aan de orde van de dag, schrijft correspondent Emile Kossen. Verder in zijn dagelijkse update: een felle strijd om de zetel van Paul Ryan.

★ Het laatste campagnenieuws

 • Een schietpartij in een synagoge in Pittsburgh domineerde het nieuws in Amerika afgelopen weekend. Een 46-jarige man, later geïdentificeerd als Robert Bowers, liep zaterdag met diverse wapens het gebedshuis in en doodde elf mensen. Terwijl hij in het rond schoot, riep hij antisemitische leuzen. President Donald Trump noemde het een ‘verschrikkelijke aanslag’ die ‘de haat in ons land’ blootlegt.
  De midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump eind 2016. Tot 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington dagelijks de hoogte- en dieptepunten in de felle strijd om de kiezers.
 • Het is niet het enige voorbeeld van wat de politiek ‘binnenlands terrorisme’ noemt. Vorige week was er de man uit Florida die bompakketten stuurde naar Democratische politici (het bleek de 56-jarige Trump-aanhanger Cesar Sayoc te zijn) en de 51-jarige Gregory Bush in Kentucky die twee zwarte mensen neerschoot. ‘Blanken doden geen blanken,’ zei Bush, zelf blank, tegen een blanke ooggetuige.
 • Republikeinen zijn bang dat Trump – vooral vanwege zijn retoriek – door kiezers wordt gezien als een factor in de geweldsgolf. Democraten menen dat deze president een controleur nodig heeft, namelijk het Congres. Vicepresident Mike Pence zegt tegen NBC News dat Trump niets te verwijten valt. ‘Iedereen heeft zijn eigen stijl. En om eerlijk te zijn: aan beide kanten wordt harde taal gebruikt over onze politieke verschillen. Ik denk niet dat je dat kunt verbinden aan bedreigingen of geweld.’
 • Tijd om te gaan?
  Na de tussentijdse verkiezingen zijn verscheidene medewerkers in het Witte Huis van plan te vertrekken, schrijft nieuwssite Politico. Het vertrek van Nikki Haley als VN-ambassadeur was al aangekondigd, maar ook minister van Defensie Jim Mattis, minister van Justitie Jeff Sessions, minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke en minister van Handel Wilbur Ross zouden na november willen opstappen.
 • Het is niet gek dat een Amerikaanse president een aantal van zijn ministers vervangt. Echter, het percentage opgestapte officials in de Trump-jaren is hoger dan ooit.
 • Kleurt Missouri rood?
  Claire McCaskill, de Democratische Senator namens Missouri, moet na 6 november wellicht haar koffers pakken. In een nieuwe peiling staat haar tegenstander, de 38-jarige Josh Hawley, met vier procentpunten voor. Dat is opvallend: McCaskill, met haar jarenlange ervaring een bekende naam in de staat, stond tot de zomer in geen enkele peiling achter.
 • Maar in deze conservatieve staat is het niet makkelijk om Democraat te zijn. In speeches zegt ze dat ze op veel thema’s met Trump wil samenwerken. Logisch, aangezien hij in 2016 in deze staat makkelijk won van Hillary Clinton. Achter de schermen vertellen medewerkers een ander verhaal: McCaskill zou het eigenlijk op bijna elk onderwerp eens zijn met Trumps voorganger de Democraat Barack Obama.

Campagnespot van de dag

Bijna iedere Republikein moet deze verkiezingen een lastige keus maken: president Trump publiekelijk omarmen of afstand bewaren? Doug Lamborn, al zes termijnen Congreslid uit Kansas, laat met ‘Donald en Doug’ geen twijfel bestaan over de vraag waarvoor de Republikeinse Partij wat hem betreft tegenwoordig staat.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Bryce is ijzerwerker.

Wisconsin (1e district). Wie volgt Ryan op?
Paul Ryan, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, stapt na november uit de politiek. De race om zijn plaats is fel. Democraat Randy Bryce is geen politicus, maar een ijzerwerker die miljoenen dollars ophaalde met een commercial die een hit werd op internet. Daarin daagde hij Ryan uit om met hem van baan te wisselen. Het leverde hem ook de steun op van partijgenoot Bernie Sanders.

Zijn Republikeinse tegenstander Bryan Steil heeft eveneens weinig politieke ervaring, hoewel hij achter de schermen voor Ryan werkte. Hij presenteert zichzelf als een conservatieve outsider die de politiek in Washington verafschuwt. Er zijn niet veel peilingen, maar Steil lijkt favoriet. Het zou de Republikeinen een pijnlijk verlies besparen.