Waarom slechts één partij wil praten over migratiecrisis

24 oktober 2018Leestijd: 3 minuten
Duizenden migranten uit Centraal-Amerika lopen momenteel in de richting van Amerika. Foto: AFP

Vandaag in de Midterms-update van Amerika-correspondent Emile Kossen: hoe een groep migranten aan de Mexicaanse grens de verkiezingen beïnvloedt. En verder: Beto O’Rourkes nieuwste commercial en een Senaatsrace tussen twee vrouwen in Arizona.

★ Het laatste campagnenieuws

 • ‘De karavaan’ houdt Amerika bezig. Het is de benaming voor de pakweg 7.000 immigranten die momenteel vanuit Centraal-Amerika naar de Verenigde Staten lopen.
 • Vooral president Donald Trump en zijn aanhangers zijn erdoor gefascineerd. In speeches en op Twitter waarschuwt Trump dat er ‘heel slechte mensen’ aankomen. Hij impliceert dat leden van de gewelddadige bende MS13 en groepen uit het Midden-Oosten deel uitmaken van de karavaan, maar daarvoor gaf hij geen bewijs. Ook geeft hij Democraten de schuld van de problematiek, omdat ze zijn strenge wetsvoorstellen zouden blokkeren.
  De Midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump. Tot aan 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington DC dagelijks de hoogte- en dieptepunten van de felle strijd om de kiezer.
 • De oppositiepartij is opvallend stil. Julian Castro, voormalig burgemeester van San Antonio, wil nog wel kwijt dat de toename in immigranten juist aantoont dat Trumps beleid ‘een mislukking’ is. Maar leiders van de Democraten weigeren simpelweg om over het onderwerp te praten – bijvoorbeeld over de vraag wat te doen met die 7.000 mensen.
 • Waarom? Immigratie was in 2016 een thema waarop Trump keer op keer scoorde. Zijn belofte om een muur te bouwen aan de grens met Mexico bracht kiezers naar de stembus. Door de angst voor immigranten aan te wakkeren, hoopt het Trump-kamp op eenzelfde effect. Onderzoek van de Kaiser Family Foundation toont aan dat die tactiek kan werken: immigratie is het belangrijkste onderwerp in 2018 voor Republikeinen.
 • Sanders waarschuwt Democraten
  Democratische politici hopen nog altijd op een blue wave, een verkiezingsuitslag waardoor links met overmacht de controle in het Congres kan overnemen. Senator Bernie Sanders waarschuwde dinsdag voor overschatting. ‘Ik weet dat veel mensen erover praten, maar ik geloof niet in een blue wave. Een handvol stemmen in een paar staten gaat het verschil maken op 6 november. Of we worden een groep die kan opstaan tegen president Trump, of niet.’
 • Texaans straatgevecht
  De felbevochten race in Texas tussen Senator Ted Cruz en Democratisch wonderkind Beto O’Rourke blijft verbazen. Maandag stonden duizenden mensen in de rij in het overwegend liberale Houston om al te stemmen. Dinsdag werd bekend dat O’Rourke meer dan 5 miljoen dollar heeft uitgegeven aan Facebook-advertenties: het meest van alle kandidaten in Amerika.
 • Volgens Ted Cruz doet zijn concurrent daar bar weinig mee, een sneer naar een nieuw spotje dat online belachelijk wordt gemaakt (zie het campagnespotje van de dag). Cruz voerde de afgelopen dagen campagne met president Trump en gouverneur Greg Abbott. Hij staat overigens nog steeds voor in alle peilingen.

Campagnespotje van de dag

O’Rourke betovert menige (linkse) Amerikaan met slimme, grappige commercials. In een nieuwe poging zingen drie vrouwen over waarom ze ‘Betomaniacs’ zijn geworden – en waarom Ted Cruz beslist niet mag aanblijven als Senator. Het geheel is zo gênant dat het de vraag is welke kandidaat er baat bij heeft – op YouTube klikten meer mensen op ‘dislike’ dan op ‘like.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Er staat nogal wat op het spel op 6 november. Om precies te zijn: 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden, 35 Senaatszetels en 36 gouverneurschappen. Welke gevechten zijn de moeite waard om te volgen?

Arizona – Open race tussen twee vrouwen
Twee vrouwen staan klaar om vertrekkend Senator Jeff Flake (Republikein) op te volgen. De Republikeinse Martha McSally is een veteraan uit de luchtmacht, waarvoor ze boven Kuweit en Irak vloog. Sinds 2014 zit ze in het Huis van Afgevaardigden, waar ze bekendstaat als een gematigd politicus. Tijdens de campagne bleek ze opeens veel positiever over Trump dan eerder.

McSally (links) en Sinema ontlopen elkaar niks.

Ze neemt het op tegen Kyrsten Sinema, die eveneens in het Huis van Afgevaardigden zit. Ze begon haar politieke carrière bij de Groene partij, werd langzaamaan gematigder en sloot zich aan bij de Democraten. Sinema zou de eerste openlijk biseksuele Senator van het land kunnen worden.

In de peilingen is het stuivertje wisselen. Arizona kiest doorgaans voor Republikeinen, maar deze keer hebben de Democraten een goede kans.