Islam Premium Corner

Verandert Indonesië in een islamitische heilstaat?

18 augustus 2018Leestijd: 10 minuten

Openbare lijfstraffen, massademonstraties en de roep om invoering van de sharia roepen de vraag op: verandert het land met de meeste moslims ter wereld sluipenderwijs in een islamitische heilstaat?

De ramadan begon dit jaar in Indonesië niet vredig. Twee gezinnen met IS-connecties pleegden op 13 en 14 mei in Soerabaja vier zelfmoordaanslagen. Bij drie christelijke kerken en een politiebureau vielen dertien doden en veel gewonden.

13 mei dit jaar: IS pleegt aanslag op kerk in Soerabaja

President Joko ‘Jokowi’ Widodo was snel ter plaatse om zijn medeleven te betuigen en om samen met de chefs van leger en politie de situatie in ogenschouw te nemen. Hadden de ervaren Indonesische veiligheidsdiensten dit niet kunnen voorkomen? Maar hoe voorkom je een zelfmoordaanslag door een moeder die met twee jonge dochters rustig een kerk binnenloopt?

Gematigd moslimland

Vergeleken met Saudi-Arabië en Iran blijft Indonesië qua wetgeving, beleid en rechtspraak een gematigd moslimland. Fanatieke moslims die geweld niet schuwen om hun politieke doelen te bereiken, zijn er altijd geweest. In de jaren vijftig en zestig had een radicale beweging die zich de Indonesische Islamitische Staat noemde zelfs jarenlang een gebied in West-Java in handen. Daaruit ontstond later de militante beweging Jemaah Islamiyah (JI) die een rol speelde bij diverse grote aanslagen. JI is inmiddels grotendeels opgerold door de politie, maar radicale bewegingen hergroeperen zich steeds weer.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.