Premium Lock Verandert Indonesië in een islamitische heilstaat?

18 augustus 2018Leestijd: 10 minuten
Een moslim houdt de Koran vast tijdens een massabijeenkomst tegen gouverneur Ahok, 2 december 2016. Foto: ANP

Openbare lijfstraffen, massademonstraties en de roep om invoering van de sharia roepen de vraag op: verandert het land met de meeste moslims ter wereld sluipenderwijs in een islamitische heilstaat?

De ramadan begon dit jaar in Indonesië niet vredig. Twee gezinnen met IS-connecties pleegden op 13 en 14 mei in Soerabaja vier zelfmoordaanslagen. Bij drie christelijke kerken en een politiebureau vielen dertien doden en veel gewonden.

13 mei dit jaar: IS pleegt aanslag op kerk in Soerabaja

President Joko ‘Jokowi’ Widodo was snel ter plaatse om zijn medeleven te betuigen en om samen met de chefs van leger en politie de situatie in ogenschouw te nemen. Hadden de ervaren Indonesische veiligheidsdiensten dit niet kunnen voorkomen? Maar hoe voorkom je een zelfmoordaanslag door een moeder die met twee jonge dochters rustig een kerk binnenloopt?

Gematigd moslimland

Vergeleken met Saudi-Arabië en Iran blijft Indonesië qua wetgeving, beleid en rechtspraak een gematigd moslimland. Fanatieke moslims die geweld niet schuwen om hun politieke doelen te bereiken, zijn er altijd geweest. In de jaren vijftig en zestig had een radicale beweging die zich de Indonesische Islamitische Staat noemde zelfs jarenlang een gebied in West-Java in handen. Daaruit ontstond later de militante beweging Jemaah Islamiyah (JI) die een rol speelde bij diverse grote aanslagen. JI is inmiddels grotendeels opgerold door de politie, maar radicale bewegingen hergroeperen zich steeds weer.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw