Italië

Salvini wil herinvoering dienstplicht

12 augustus 2018

Italië wil zich, in navolging van Duitsland, buigen over de herintroductie van de dienstplicht. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini stelde het onderwerp aan de orde.

‘Militaire en maatschappelijke dienstverlening weer invoeren om onze kinderen eraan te herinneren dat er naast rechten ook plichten bestaan,’ schreef de leider van de rechts-nationalistische Lega zondag op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De avond ervoor had hij al aandacht gevraagd voor het plan tijdens een toespraak in Apulië. Om het erdoor te krijgen, moet hij wel coalitiepartner M5S zien te overtuigen. Volgens persbureau ANSA heeft minister van Defensie Elisabetta Trenta, prominent politica van de Vijfsterrenbeweging, laten weten er weinig heil in te zien. ‘Een romantisch idee,’ oordeelde ze, ‘dat niet meer van deze tijd is.’

In Italië werd de dienstplicht in 2005 afgeschaft toen Silvio Berlusconi minister-president was. Lega zat toen ook in het kabinet.

Ook in Duitsland zijn stemmen opgegaan voor de herinvoering van de dienstplicht. CDU-secretaris Annegret Kramp-Karrenbauer diende zich onlangs aan als pleitbezorger.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.