Premium Lock ‘Ineens zat ik in een Amerikaanse cel’

10 augustus 2018Leestijd: 20 minuten
De gevangenis in de Amerikaanse staat Virginia waar Nederlander Victor Pak boete moest doen voor zijn snelheidsovertreding

De Amerikaanse politie heeft YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21) dinsdag opgepakt. De twee wilden in een huurauto het zwaarbeveiligde Area 51 in Nevada binnendringen. Het tweetal kan een gevangenisstraf van zes maanden krijgen. Elsevier Weekblad-redacteur Victor Pak werd in juni 2018 opgepakt in de Verenigde Staten. Hij schreef daarover dit verhaal.

Nog een beetje slaperig door een jetlag drukte Victor Pak (23) het gaspedaal van zijn huurauto iets te hard in. Dat hij heuvelafwaarts reed, hielp ook niet. Was hij er in Nederland afgekomen met een boete en wellicht een paar weken rijontzegging, in Virginia, Verenigde Staten, belandde hij in de gevangenis. Zijn verhaal is bedoeld als waarschuwing voor andere Amerika-reizigers.

‘Rechter Gordon F. Saunders spreekt: “Ik zie geen reden om af te wijken van mijn normale straf bij dit soort overtredingen.” Hij legt me 60 dagen cel op, waarvan 56 voorwaardelijk, zodat ik vier dagen moet zitten. Omdat ik geen strafblad heb, maakt Saunders er twee dagen van en 1.200 dollar boete.

De aanklager gaat akkoord met de straf, mijn advocaat kan er niets tegenin brengen en daarmee heeft het Amerikaanse recht zijn werk gedaan. Wat ik precies heb misdaan? Flink te hard gereden op de snelweg. Roekeloos rijgedrag is de aanklacht. Voordat de rechter zijn oordeel velt, krijg ik nog het woord. Met trillende stem bied ik mijn excuses aan. Ik doe dat wel drie keer. Aan de agent die getuigt over mijn overtreding, aan automobilisten wier leven ik in gevaar zou kunnen hebben gebracht en aan de rechter. Het maakt weinig indruk.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw