Brussel niet blij met Italiaans ultimatum over immigranten

24 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
Het Italiaanse kustwachtschip Diciotti met immigranten aan boord - Foto: AFP

De Europese Commissie reageert gepikeerd op een dreigement van Italië om de contributie aan de Europese Unie (EU) stop te zetten als er niet snel een oplossing komt voor het immigrantenschip Diciotti. Het is in de geschiedenis van de EU nog nooit voorgekomen dat een lidstaat zijn maandelijkse contributie niet overmaakt.

Het schip Diciotti is van de Italiaanse kustwacht en pikte eerder 177 mensen op uit zee. Het kustwachtschip ligt nu al meer dan een week in de haven van Catania op Sicilië.

Snel oplossing, anders geen geld voor EU

Donderdag haalden de Italianen 27 minderjarigen van boord, maar de resterende 150 immigranten mogen het schip niet verlaten. De Italiaanse regering staat dat pas toe wanneer andere EU-landen beloven hen op te nemen. Als de EU vrijdag geen ‘oplossing vindt voor Diciotti en de verdeling van de asielzoekers, dan is de Vijfsterrenbeweging niet langer bereid de EU jaarlijks 20 miljard euro te geven,’ verklaarde vicepremier en leider van de Vijfsterrenbeweging Luigi di Maio op Facebook. ‘Met de vinger wijzen en dreigen helpt niet,’ reageert een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag.

Ook premier Mark Rutte (VVD) is geen fan van de harde taal van Italië. Rutte wil vrijdag tijdens de ministerraad weinig woorden vuil maken aan het Italiaanse dreigement, omdat ‘ik het dan heel groot maak’. Maar het helpt volgens hem niet, want ‘volgens mij wil Italië een oplossing voor het migratievraagstuk, nu openen ze een nieuwe discussie’.

Op Nederland hoeft Italië echter niet te rekenen, aldus Rutte. Hij wil niet ‘schip voor schip’ migranten van Italië overnemen zolang de mensensmokkelroute over de Middellandse Zee niet is geblokkeerd. Hij vreest dat het opnemen van migranten dan juist nieuwe aantrekt. België wil Italië evenmin te hulp schieten.

Minister Altmaiers visie op Europa

Peter Altmaier (CDU), de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, houdt donderdagavond 6 september 2018 de tiende HJ Schoo-lezing van Elsevier Weekblad. Hij geeft hierbij zijn visie op de actualiteiten in de Europese Unie. Klik hier voor informatie en tickets.

Ook in Italië zelf zorgt Diciotti voor conflict. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini dreigde eerder deze week op te stappen als er niet snel een oplossing komt voor het probleem met het immigrantenschip. Hij ligt overhoop met president Sergio Mattarella. Salvini, de minister van de populistische partij Lega Nord, is van mening dat de asielzoekers alleen van boord mogen als andere EU-landen hen opnemen, terwijl Mattarella vindt dat ze om humanitaire redenen van het schip zouden moeten mogen. Salvini wil dat voorkomen: ‘Óf je verandert het beleid, of je verandert je minister,’ zei hij woensdagavond in een videoboodschap.

Brussel gaf Italië eerder 9 miljoen voor humanitaire hulp

De Europese Commissie beloofde Italië eerder deze week 9 miljoen euro om de toegang tot gezondheidszorg in opvangkampen te verbeteren. Het geld is bedoeld voor zo’n 42.000 mensen – voornamelijk vrouwen en kinderen – die vastzitten op Sicilië en het vasteland, onder meer in Toscane, en in en rond Rome.

Er is al 200 miljoen euro aan Europese noodhulp voor migranten naar Rome overgemaakt. Uit de EU-meerjarenbegroting, die loopt tot 2021, is daarnaast 653,7 miljoen euro beschikbaar gesteld.