Italië dreigt met harde maatregelen als EU niet helpt met migranten

20 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini - Foto: AFP

De Italiaanse regering eist meer hulp van de Europese Unie (EU) bij het opvangen van immigranten die van de Middellandse Zee worden opgepikt. Gebeurt dat niet, dan dreigt het land immigranten terug te sturen naar Libië.

Het land is verwikkeld in een conflict met Malta over 177 immigranten die uit Maltese wateren zijn gered.

Malta en Italië ruziën over toelaten reddingsschepen

De migranten zitten vast op de Diciotti, een schip van de Italiaanse kustwacht. Malta weigert het schip toe te laten. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini dreigde zondag de migranten terug naar Libië te sturen als er niet snel hulp van de EU komt. ‘De EU moet met hulp komen, te beginnen bij de 180 immigranten op het Diciotti-schip, anders zien wij ons genoodzaakt om actie te ondernemen waarmee de mensenhandelaren definitief worden geblokkeerd,’ aldus Salvini. ‘Dat betekent dat we de mensen die we op zee hebben gered, mee terugnemen naar Libië.’

Minister Altmaiers visie op Europa

Peter Altmaier (CDU), de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, houdt donderdagavond 6 september 2018 de tiende HJ Schoo-lezing van Elsevier Weekblad. Hij geeft hierbij zijn visie op de actualiteiten in de Europese Unie. Klik hier voor informatie en tickets.

De immigranten werden op 16 augustus uit zee gered door de Diciotti, die deel uitmaakt van de reddingsoperatie van het Europese grensagentschap Frontex. Italië vroeg Malta de immigranten op te nemen, Malta weigerde dat en nu bevindt het schip zich sindsdien voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa.

Immigranten terugsturen naar Libië kan niet zomaar

Malta beweerde dat de immigranten in kwestie de hulp van de Maltese autoriteiten hebben afgewezen, omdat ze liever naar Italië gaan. De Maltese minister van Binnenlandse Zaken Michael Farrugia beschuldigde de Italiaanse autoriteiten er zondag via Twitter van de immigranten te hebben gered ‘puur om ze ervan te verhinderen om Italiaanse wateren binnen te varen’.

Overigens wordt het lastig voor Italië om het dreigement daadwerkelijk uit te voeren, en de asielzoekers terug naar Libië te sturen. Immigranten die op zee worden gered, mogen van het internationaal recht niet zomaar worden teruggestuurd naar een plek waar ze hun leven riskeren. Libië geldt volgens zowel de Verenigde Naties als de Europese Unie als een onveilig land.

Salvini drong er enkele weken geleden dan ook op aan dat Libië van de lijst met onveilige landen wordt geschrapt. Hij wil dat asielzoekers naar dat land worden teruggestuurd om daar hun asielprocedure af te wachten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.