Voetballer Özil: ‘Geen spijt van foto Erdogan’

21 juli 2018Leestijd: 4 minuten
Ilkay Gündogan (L), Mesut Özil en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan - AFP

De Duitse elftal-speler Mesut Özil heeft absoluut geen spijt van de omstreden foto die hij in mei maakte met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat zou hij zo weer doen, laat hij weten.

‘De laatste paar weken hebben me tijd gegeven om na te denken en alles te laten bezinken over de gebeurtenissen van de laatste maanden,’ schrijft de profvoetballer op Twitter. ‘Zodoende wil ik mijn gevoelens en gedachten delen over wat er is gebeurd.’

Een maand geleden ontstond grote ophef in de Duitse media nadat een foto verscheen waarop Özil poseerde met de Turkse president en een ander lid van het Duitse elftal, Ilkay Gündogan. De twee zijn geboren in Duitsland, maar hebben Turkse ouders. De foto was gemaakt tijdens een bezoek van Erdogan aan Londen in mei. Hij voerde daar campagne voor de Turkse verkiezingen van 24 juni.

‘Groot respect voor president’

De voetballers lieten zich tijdens de bijeenkomst fotograferen met de president en overhandigden hem shirtjes van hun clubs, Arsenal en Manchester City. Op het shirt van Gündogan stond geschreven: ‘Met groot respect voor mijn president.’

In Duitsland viel het optreden slecht en leidde het tot aanhoudende fluitconcerten door de eigen supporters en commentaar van politici.

‘De president van een speler van het Duitse nationale elftal heet Frank-Walter Steinmeier,’ reageerde de prominente Groene politicus Cem Özdemir, eveneens met de Turkse wortels, geërgerd. ‘In plaats van Erdogan deze smakeloze verkiezingshulp te bieden, zou ik willen dat spelers zich op voetbal concentreren.’

‘Uit de selectie zetten’

De Alternative für Deutschland (AfD) riep de Duitse bondscoach Joachim Löw zelfs op de twee uit de selectie te verwijderen. ‘Hij moet de knoop doorhakken,’ zei Jörn König, die bij de partij belast is met sportzaken. ‘Ze zijn slecht voor de teamgeest. Wie maar half meedoet, die kan geen vechtlust opwekken.’

Gündogan kwam met een reactie, maar niet met een excuus. ‘Vanwege onze Turkse roots hebben we een sterke band met Turkije, maar het is nooit de bedoeling geweest een politiek statement te maken,’ zei hij tegen Duitse media. ‘Maar alle reacties en alle persoonlijke beledigingen hebben mij zeer geraakt. We zijn geboren en opgegroeid in Gelsenkirchen, een stad met veel migranten. Het heeft mij veel pijn gedaan dat we ervan werden beschuldigd dat we niet zijn geïntegreerd en dat ze niet leven volgens de Duitse waarden en normen,’ aldus de middenvelder van Manchester City, die verder aangaf zich vooral te willen concentreren op het WK.

Dit stuk uit het weekblad mag u niet missen: De multicultuur moest gauw weer onder de mantel der liefde

Merkel sprak steun uit voor de twee

De Duitse bondskanselier Angela Merkel probeerde daarna in een ultieme poging de crisis te bezweren door openlijk haar steun voor de twee uit te spreken in een uitvoerig tv-interview. ‘Ik denk dat beide spelers niet beseft hebben wat de foto met president Erdogan teweeg zou brengen,’ zei Merkel. Ze riep supporters op om de twee te steunen. ‘Ik zou blij zijn als fans ook weer voor hen kunnen klappen.’ Ze zei ontroerd te zijn door de uitspraak van Gündogan dat hij graag voor zijn geboorteland Duitsland speelt. Ook nodigde president Steinmeier beide spelers uit in zijn presidentiële paleis, in de hoop te laten zien dat ze echt bij Duitsland horen.

Özil bleef al die tijd stil en kwam niet met een reactie. Tot nu.

‘Ik heb twee harten, één Duits en één Turks. Tijdens mijn kindertijd leerde mijn moeder me altijd respectvol te zijn en nooit te vergeten waar ik vandaan kom. Dit zijn waarden waar ik ook nu nog aan denk. (…) De waarheid is dat het niét ontmoeten van de president een gebrek aan respect voor mijn voorouders zou zijn geweest.’ Naar eigen zeggen zou de voetballer bij de Duitse president precies hetzelfde hebben gedaan.

‘Kranten proberen Duitse volk tegen mij op te zetten’

Hij haalt hard uit naar Duitse media. Die zouden de foto volgens hem gebruikt hebben om ‘hun rechtse propaganda’ te verspreiden. Het zou volgens hem aantonen hoe de kranten het Duitse volk tegen hem op proberen te zetten, zegt hij.

Het Duitse elftal presteerde matig op het WK. Na de vroege uitschakeling in de groepsfase van Duitsland zeiden meerdere spelers dat de rel rond de foto voor ‘ruis binnen de nationale ploeg’ had gezorgd.

Bekijk hier de volledige reactie: 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."