Italië haalt bakzeil over streng immigratiebeleid

23 juli 2018Leestijd: 2 minuten
Zicht vanuit een schip van de Spaanse ngo Pro Activa Open Arms op de Middellandse zee - Foto: AFP

Italië laat voorlopig weer schepen toe die immigranten hebben opgepikt op de Middellandse Zee. Het land, dat eerder de havens potdicht hield voor schepen van hulporganisaties en ze ‘mensenmokkelaars’ noemde, laat de immigranten nu toe totdat de Europese Unie de regels voor de strijd tegen mensensmokkel opnieuw heeft vastgesteld.

Dat moet binnen ongeveer vijf weken bekend zijn. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Enzo Moavero Milanesi bevestigt de draai van Italië tegenover persbureau ANSA.

Italië laat schepen van Operatie Sophia weer toe

Moavero zei dit nadat hij maandag in Berlijn had gesproken met zijn Duitse ambtgenoot Heiko Maas. De Europese missie om mensensmokkelroutes over de Middellandse Zee op te breken en te blokkeren, Operatie Sophia geheten, heeft Rome als standplaats.

Maar Italië is ontevreden over de manier waarop de missie wordt uitgevoerd. Er komen namelijk nog steeds immigranten binnen via Italiaanse havens. De komende vijf weken laat Italië nog schepen met opgepikte immigranten toe. Daarna moeten de ‘operationele regels’ van Operatie Sophia zijn aangepast, en zal Italië niet meer het enige land zijn waar die schepen naartoe gaan, aldus Moavero.

Italië sloot havens eerder juist voor boten met immigranten

Italië, onder leiding van de nieuwe regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging, kondigde vorige maand aan de havens te sluiten voor boten van non-gouvernementele organisaties (ngo’s) die immigranten redden. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini noemde deze ngo’s ‘mensensmokkelaars’ en verklaarde dat zijn regering ze niet langer als legitieme organisaties beschouwt.

Vorige week werden echter al twee schepen toegelaten, die al enige tijd uitzichtloos ronddobberden. Het ging om het Italiaanse schip Monte Sperone en het Britse schip Protector. De Italiaanse regering benadrukte dat dit eenmalig was, maar dat blijkt nu dus niet het geval.

Italië wil asielzoekers kunnen terugsturen naar Libië

Salvini pleitte eerder voor een Europese aanpak die voorkomt dat immigranten het Afrikaanse continent verlaten. Lukt dat niet, dan moet de EU volgens hem boten met asielzoekers terugsturen naar de haven waar ze vandaan komen.

Maar veel vluchtelingen reizen vanuit Libië naar het Europese vasteland. Vluchtelingen kunnen onder het internationaal recht niet worden teruggestuurd naar plaatsen waar ze mogelijk gevaar lopen. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Naties beschouwen Libië als onveilig land.

Salvini drong er vorige week op aan dat Libië van de lijst met onveilige landen wordt geschrapt. Hij wil dat asielzoekers naar dat land worden teruggestuurd om daar hun asielprocedure af te wachten.