Nederlandse vlucht, IS verspreidt video aanslagplegers

31 juli 2018Leestijd: 3 minuten
De Tadzjiekse minister van Binnenlandse Zaken Ramazon Hamro Rahimzoda tijdens een persconferentie in Doesjanbe - AFP

Kim Postma (58), de Nederlandse fietser die zondag gewond raakte bij een terreuraanslag in Tadzjikistan, is halsoverkop uit het plaatselijke ziekenhuis gevlucht en is ondergebracht in een safehouse.

Dat meldt NRC. Een medewerker van de Duitse ambassade, die Postma heeft geholpen het ziekenhuis in de hoofdstad Dusjanbe te verlaten, heeft dat tegenover de krant bevestigd.

Het vertrek uit het ziekenhuis gebeurde volgens de diplomaat op verzoek van de vrouw zelf. ‘Ze was niet ernstig gewond en wilde naar een rustige en veilige plaats worden gebracht,’ zegt hij. De Duitsers hebben contact met de Nederlandse ambassade in Astana in Kazachstan. Nederland heeft geen ambassade in Tadzjikistan.

Lees ook dit commentaar van hoofdredacteur Arendo Joustra: Onjuist dat Westen zelf schuldig is aan terreur

‘Ze krijgt consulaire bijstand en er wordt goed voor haar gezorgd. We hebben contact met haar en met haar familie,’ laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie weten. Buitenlandse Zaken wil niet zeggen wanneer de vrouw en het stoffelijk overschot van haar vriend terugkeren naar Nederland.

Postma raakte zondag gewond bij een aanslag op een groep fietsers in Tadzjikistan. Vier van de zeven fietsers werden daarbij gedood, onder wie de Nederlandse partner van Postma, René Wokke (56).

Videobeelden van IS verspreid

Via de spreekbuis van Islamitische Staat zijn dinsdag videobeelden verspreid van de vijf vermoedelijke aanslagplegers. De beelden zijn verspreid via het persbureau van IS, Amaq.

Op de video is te zien dat de vijf bij elkaar zitten met een IS-vlag op de achtergrond. Hoeveel tijd er zit tussen de aanslag van zondag en de opname is niet bekend. Maandag eiste IS de aanslag al op via Amaq.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Eerder zei de regering van Tadzjikistan dat de in 2015 verboden Islamitische Renaissancepartij van Tadzjikistan (IRPT) achter de aanslag zou zitten. Het Tadzjiekse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat op basis van de bekentenis van een verdachte die is aangehouden. Volgens het departement stond de groep die de aanslag pleegde onder leiding van een man die in Iran was getraind.

Auto reed in op groep fietsers

Bij de aanval op de fietstoeristen zondag, in de zuidwestelijke regio Danghara, kwamen vier toeristen om. Naast Wokke zijn dat twee Amerikanen en een Zwitser. Eerst reed een auto met hoge snelheid op de groep in, waarna de inzittenden met messen op de fietsers begonnen in te steken. Bij de aanval zouden vier aanslagplegers zijn doodgeschoten.

‘Tadzjikistan bevestigt nu dat Nederlander door een terroristische aanslag om het leven is gekomen,’ liet premier Mark Rutte vandaag weten op Twitter. ‘Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en nabestaanden van deze afschuwelijke aanslag.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Tadzjiekse nieuwssite Akhbor, die maandag als eerste meldde dat de toeristen geen slachtoffer waren van een ongeluk, maar van een aanslag, meldde dinsdag dat de verboden partij IRPT ontkent dat het iets met de aanslag te maken heeft. De partij roept op tot een internationaal onderzoek naar de zaak. Ook publiceerde de site een video van de aanslag, maar de authenticiteit hiervan is niet vastgesteld.

Bekijk hier de video:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Islamitische Renaissancepartij van Tadzjikistan (IRPT)De Islamitische Renaissancepartij van Tadzjikistan was tot 2015 de enige legale politieke partij in Centraal Azië.

1990 – Oprichting partij

1991 – Tadzjikistan wordt onafhankelijk, er breekt meteen een burgeroorlog uit. De IRPT vecht naast de Verenigde Tadzjiekse oppositie en het Garmi-volk tegen de regering.

1992 – Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie organiseert de partij een conferentie in de Russische stad Saratov. Islamieten van voormalige Sovjet-landen in Centraal-Azië en de Russische gebieden Tatarstan en Bashkortostan komen bijeen.

1993 – De partij wordt verboden.

1997 – Met behulp van de Verenigde Naties bereiken de strijdende partijen een vredesakkoord

1998 – De partij wordt gelegaliseerd.
1999 – De partij groeit uit tot de nummer twee van Tadzjikistan.

2006 – De langzittende leider van de IRPT, Said Abdullo Nuri, overlijdt na een ziekbed in augustus 2006.

2015 – Bij de verkiezingen op 1 maart haalt de partij niet de benodigde kiesdrempel van 5 procent van de stemmen en verliest zo haar twee zetels in het parlement. Later dat jaar wordt de partij verboden vanwege ‘illegale activiteiten’.