Bosnië wil af van asielstroom: ‘Wij zijn slachtoffer van EU-probleem’

25 juli 2018Leestijd: 2 minuten
Immigranten in het westelijke Bosnische plaatsje Bihac - Foto: AFP

Kandidaat-lidstaat van de Europese Unie (EU) Bosnië gaat strenger optreden tegen immigranten. Het land wordt als doorreisroute gebruikt door asielzoekers die westwaarts de EU in willen. De Bosnische minister van Veiligheid Dragan Mektic wil nu het leger gaan inzetten om de grenzen te beschermen.

Omdat Bosnië (nog) geen lid is van de EU, kan dat. Ten tijde van de migratiecrisis in 2015 kreeg het land honderdduizenden doorreizende asielzoekers te verwerken. Er zijn slechts twee officiële opvangcentra in Bosnië, waardoor asielzoekers vaak provisorische tentenkampen opzetten.

Immigranten gewond door gevechten in asielkamp

Dat aantal is nu flink gedaald, maar nog altijd kampt Bosnië met een 5000-tal asielzoekers die door willen naar EU-lidstaat Kroatië, om daarna vermoedelijk verder in westelijke richting te trekken. Zo’n 9.000 mensen zijn sinds het begin van het jaar vanuit Servië en Montenegro het land binnengekomen, waarvan 3.000 deze maand nog, meldt persbureau Reuters.

Veiligheidsminister Mektic aast op harde maatregelen: ‘Ik ben van plan een wetswijziging door te voeren waarmee het leger kan worden ingezet om onze grenzen te bewaken,’ zei hij woensdag. Woensdag raakte een aantal immigranten gewond bij gevechten in een vluchtelingenkamp aan de rand van Velika Kladusa, een plaats vlakbij de grens met Kroatië. Daarbij waren zo’n 50 asielzoekers betrokken.

Minister wil hulp van Frontex

Ngo’s zoals het Rode Kruis hekelen de Bosnische regering, die in hun ogen niet genoeg doet om de rechten van immigranten te beschermen. Minister Mektic is kritisch op de EU: ‘Wij zijn het slachtoffer geworden van een EU-probleem. De EU is gefaald voor deze test, en heeft criminelen en mensensmokkelaars toegestaan om dit proces te handhaven, in plaats van de eigen instituties.’

Naast het eigen leger, hoopt Bosnië ook hulp te krijgen van EU-grensbewakingsagentschap Frontex. Mektic verwacht naar eigen zeggen dat de Europese Commissie binnenkort met een overeenkomst komt waarmee Frontex-agenten naar de Bosnische grens kunnen komen om de toestroom van immigranten een halt toe te roepen..