Migrantenschip Sea Watch 3 onder loep

05 juli 2018Leestijd: 3 minuten
De Sea Watch 3 in de haven van Malta - EPA

Nederland gaat onderzoeken of het Nederlandse migrantenschip dat in Malta aan de ketting ligt, buiten zijn boekje is gegaan. Een inspecteur reist naar de mediterrane eilandstaat om na te gaan of het gebruik van de Sea Watch 3 wel past bij ‘de wijze waarop het schip is ingericht, uitgerust en gecertificeerd’, meldt staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers.

Het schip van de Duitse hulporganisatie Sea Watch pikt migranten op die de Middellandse Zee willen oversteken naar Europa. Het vaart onder Nederlandse vlag en valt daarom onder de verantwoordelijkheid van Nederland. Malta heeft de bemanning verboden nog uit te varen. De autoriteiten daar zijn van mening dat de bemanning van Sea Watch 3 verder gaat dan het redden van drenkelingen en actief meewerkt aan mensensmokkel. De praktijken hebben volgens hen een aanzuigende werking op migranten.

Lees ook deze column van René van Rijckevorsel: Drastische ingrepen zijn nodig in immigratiecrisis 

Op grond van de bevindingen van de inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport ‘zullen we moeten kijken hoe we hiermee verder gaan’, zegt staatssecretaris Harbers. Hoelang het onderzoek gaat duren en wanneer het schip weer zou kunnen uitvaren, kan hij niet zeggen, omdat de Maltese autoriteiten het voortouw hebben.

Mogelijk strafrechtelijk onderzoek

Malta wil laten uitzoeken of de Sea Watch 3 ‘regels heeft overtreden met betrekking tot reddingsoperaties’, aldus Harbers. De schepen mogen bijvoorbeeld niet de Libische kustwacht hinderen door migranten op te pikken als redding al onderweg is. Ook blijken ze geregeld helemaal niet geschikt om grote aantallen migranten te vervoeren. Volgens de staatssecretaris is er sprake van mogelijk strafrechtelijk onderzoek door de Maltese justitie.

De Sea Watch 3 is niet het eerste schip dat in opspraak komt. Halverwege juni stortte het schip Aquarius van hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen Europa in een crisis nadat Italië en Malta het schip met honderden migranten aan boord hadden geweigerd. Spanje gaf na een week het schip toegang tot de haven van Valencia.

Lifeline en Seefuchs aan de ketting

Kort daarna liet de Italiaanse minister van Infrastructuur Danilo Toninelli weten dat hij wil dat Nederland de Lifeline en Seefuchs van de Duitse niet-gouvernementele organisaties Mission Lifeline en Sea-Eye terugroept. Beide schepen opereren in Libische wateren onder Nederlandse vlag, op plekken waar veel migranten in bootjes stappen. De Italiaanse minister verweet Nederland onverantwoord handelen omdat er niet genoeg middelen en personeel aan boord zijn om het grote aantal vluchtelingen op te vangen.

Vorige week is de Lifeline in Malta aan de ketting gelegd. De kapitein, de Duitser Claus-Peter Reisch, is gearresteerd en verscheen maandag in hoofdstad Valletta voor de rechtbank. De Maltese justitie beschuldigd hem ervan zijn schip onjuist te hebben geregistreerd en illegaal de Maltese wateren binnen te zijn gevaren. Reisch is inmiddels op borgtocht vrij. De Seefuchs ligt op dit moment ook vast in de haven van Malta. Alle operaties van dat schip zijn opgeschort tot er meer duidelijk is over eventuele strafrechtelijke vervolging.

Bekijk op deze kaart waar de bekendste reddingsschepen zich momenteel bevinden:


Elsevier Weekblad maakte een overzicht: Dit zijn de schepen en organisaties die migranten oppikken