Syrië

Alarmerend: ‘Jihadisten vrijgelaten onder geheime gevangenendeal’

15 juni 2018

De Syrische rebellengroepering Syrian Democratic Forces (SDF), een bondgenoot van westerse landen, heeft Europese jihadisten vrijgelaten. Die jihadisten zijn weer opgenomen door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in een geheime gevangenenruil.

Het gaat om onder anderen Franse en Duitse staatsburgers, maar ook Belgen en Nederlanders, blijkt vrijdag uit een onthulling van de Britse krant The Telegraph. Daarmee ontstaan er zorgen dat vrijgelaten jihadisten uiteindelijk ook terug kunnen keren naar Europa.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Eerder ook vrouwen teruggestuurd naar IS-gebied

De SDF meldde eerder dat er niet genoeg ruimte is om gevangenen te huisvesten, maar tot dusver weigeren West-Europese landen om de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Nu zou de groep een deal hebben gesloten met IS om de jihadisten terug te sturen in ruil voor Koerdische gevangenen in IS-gebieden.

Het is niet de eerste keer dat er dergelijke berichten verschijnen. Eerder deze maand bleek uit een uitgelekte brief van de Belgische inlichtingendienst dat Europese jihadbruiden en hun kinderen uit Noord-Syrische vluchtelingenkampen door Koerdische strijders worden teruggestuurd naar het strijdgebied van IS.

Landen weigeren onderdanen actief terug te halen

Na het grotendeels instorten van het zelfverklaarde ‘kalifaat’ van IS, zitten honderden IS-vrouwen en -kinderen in Koerdische vluchtelingenkampen. Niet-gesneuvelde mannelijke terroristen zitten in de gevangenis, of verblijven nog altijd in het strijdgebied. Het bericht over het terugsturen van jihadbruiden zou dan ook gaan over die vrouwen van wie bekend is dat de man in het IS-gebied nog in leven is.

Ook de Koerdische strijdkrachten riepen Europese landen eerder op om hun eigen onderdanen terug te nemen, maar een aantal van hen – waaronder Nederland – weigert dat.  De geruchten over het terugsturen van die vrouwen en kinderen naar het strijdgebied gonzen al enkele weken. Onder hen zou ook een vrouw zijn met de Nederlandse nationaliteit. De Koerden zouden de jihadbruiden ruilen tegen Koerdische gevangenen van IS.

De Nederlandse staat doet niets om de eigen onderdanen uit die kampen terug te halen. De regering helpt pas mee wanneer de terugkerende vrouwen zich melden bij een Nederlands consulaat in de buurt, dus in Turkije of Irak. Een aantal vrouwen met kinderen is al wel naar Nederland teruggekeerd, omdat ze hun weg vonden naar het consulaat. Daar worden ze onder begeleiding van de marechaussee teruggevlogen en bij aankomst in Nederland gearresteerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.