China Premium Corner

Hoe Peking perfecte burgers creëert

05 juni 2018Leestijd: 5 minuten

Met een revolutionair puntensysteem wil Peking de greep op zijn 1,3 miljard burgers vergroten. In de stad Suqian krijgen inwoners bonuspunten voor goed gedrag, strafpunten bij overtredingen. De gevolgen zijn ingrijpend.

Het meisje achter de balie van het stadskantoor is in haar nopjes. Haar bloeddonatie van vanochtend is net bijgeschreven in haar kredietscore. Die is nu ‘1.020’. Ze schuift haar telefoon over de balie om te laten zien dat ze nog maar twintig punten is verwijderd van een upgrade naar de categorie A+-burgers.

De stad Suqian is een nette, groene, middelgrote stad in de oostelijke provincie Jiangsu. De kantoorgebouwen ogen hier minder grijs dan in andere Chinese steden. De om en nabij één miljoen inwoners lopen graag voor op de rest van het land, en de regering in Peking waardeert dat. Ze benoemde Suqian tot ‘modelstad’ waar het gaat om het sociaal kredietsysteem.

Goed kredietscores worden beloond, slechte ‘bestraft’

De kredietscore is via de telefoon in te zien

Iedere inwoner krijgt 1.000 punten en begint in de A-klasse. Een goede daad, zoals bloed geven, levert punten op. Genoeg punten en je wordt bevorderd naar een hogere klasse – het systeem loopt van D tot AAA. Wie zich goed gedraagt, krijgt korting op een busabonnement of een bibliotheekkaart, minder voorbeeldige burgers moeten een hogere borg betalen voor bijvoorbeeld een behandeling in het ziekenhuis.

Maar de kredietscore verwerkt ook rechtbankuitspraken en overheidsinformatie, zoals veroordelingen en openstaande rekeningen. Een verkeersovertreding of een onbetaalde rekening bij het elektriciteitsbedrijf kost punten. In de toekomst tellen steeds meer factoren mee. Ook ‘kleine fouten’ zoals spieken op je examen, vuilnis naast de vuilnisbak gooien of ruzie maken met een ambtenaar zullen dan leiden tot puntenaftrek. En wie een hulpbehoevende bejaarde naar de overkant van de straat helpt of vrijwilligerswerk doet, krijgt pluspunten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.