Asielzoeker Ali Bashar bekent moord op 14-jarige Susanna

09 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Foto van het slachtoffer Susanna Feldman - Foto: AFP

De Iraakse hoofdverdachte van de moord op de veertienjarige Susanna Feldman in Duitsland heeft volgens verscheidene media bekend. De twintigjarige verdachte, Ali Bashar, werd eerder opgepakt in Noord-Irak.

Hij vluchtte afgelopen week met zijn hele familie uit Duitsland terug naar Irak, toen hij als moordverdachte in beeld kwam. De Duitse politie verspreidde zijn foto.

Politiefoto van Ali Bashar – Bron: EPA

Het veertienjarige Joodse meisje Susanna werd eerder verkracht en vermoord aangetroffen in Duitsland na een vrij lange vermissing. De zaak zorgde voor ophef, omdat Bashar als vluchteling naar Duitsland kwam.

Opgepakt in Noord-Irak

De man werd in de nacht van donderdag op vrijdag niet ver van de Turkse grens in een hotel in Zakho in het autonome Koerdische Noord-Irak opgepakt. Een hoge politieofficier zei daar dat Ali Bashar een bekentenis heeft afgelegd. Hij zou bevriend zijn geweest met Susanna, maar ruzie hebben gekregen. Toen ze de politie wilde bellen wurgde hij haar. Susanna verdween op 22 mei en haar lichaam is woensdag pas gevonden.

Ali Bashar komt naar verwachting zaterdagavond aan in Frankfurt. De moord heeft in Duitsland tot grote verontwaardiging geleid en ook tot politieke acties met het controversiële asielbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (‘wir schaffen das) als inzet. De komende dagen gaan verschillende groepen de straat op in Mainz, de voormalige woonplaats van het slachtoffer.

Bashar en zijn familie waren sinds oktober 2015, tijdens de piek van de migratiecrisis, in Duitsland. Bashar diende een asielverzoek in op de grond dat hij in Irak vervolgd zou worden door de PKK. Dit werd op 30 december 2016 afgewezen, maar de familie nam een advocaat in de arm en ging in beroep tegen de Duitse staat. Die zaak is formeel nog steeds gaande.