Zuckerberg belooft leven te beteren in Brussel

22 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Mark Zuckerberg in Brussel - Foto: AFP

Facebook-CEO Mark Zuckerberg heeft in het EU-parlement in Brussel sorry gezegd voor het misbruik van persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers in de Europese Unie. De Facebook-topman deed dat tijdens een bijeenkomst met de fractieleiders en parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

Zuckerberg zei dat Facebook onvoldoende verantwoordelijkheid heeft genomen rond gebruikersdata, nepnieuws en buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen. Hij wees erop dat het bedrijf maatregelen heeft genomen omdat er wereldwijd de komende achttien maanden belangrijke verkiezingen worden gehouden, waaronder in de VS en de EU. Bij het schandaal rondom Cambridge Analytica werd de informatie van meer dan 2.7 miljoen Facebook-gebruikers misbruikt. De sessie met Zuckerberg werd dinsdag gelivestreamd door het Europees Parlement.

Beloftes van Facebook

In Brussel deed Zuckerberg allerlei beloftes. ‘In 2016 waren we te langzaam om Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te ontdekken’, aldus Zuckerberg. Facebook is daar volgens hem nu wel op voorbereid. Bij meerdere verkiezingen in Europa, waaronder in Duitsland, is actie ondernomen. Zo zijn volgens Zuckerberg ‘veel nepaccounts verwijderd die desinformatie verspreidden’.

Zuckerberg zei dat Facebook bij verkiezingen een belangrijke rol speelt, waardoor de opkomstcijfers soms hoger werden. Het bedrijf zal nieuwe tools rond verkiezingen blijven ontwikkelen. Verder wordt adverteren op Facebook veel transparanter, beloofde de Facebook-directeur.

Zuckerberg kondigde een verdubbeling aan naar meer dan 20.000 medewerkers om de veiligheid te vergroten. ‘Dat zal de winst aanzienlijk beïnvloeden’, zei hij. Het gaat wel tijd kosten om alle veranderingen door te voeren, benadrukte hij. Apps zoals Cambridge Analytica heeft gebruikt, worden grondig onderzocht en in de ban gedaan. Van de duizenden apps die zijn onderzocht is dat inmiddels met tweehonderd apps gebeurd, aldus Zuckerberg.

Overigens waren europarlementariërs niet geheel tevreden met de antwoorden van Zuckerberg. De opzet van de hoorzitting was dat eerst alle vragen werden gesteld, waarna de Facebook-CEO antwoord gaf met geen mogelijkheid tot doorvragen. Verschillende parlementariërs suggereren dat de opzet een voorwaarde was van Zuckerberg.

Toen er meer vragen kwamen, gaf parlementsvoorzitter Tajani aan dat ‘Mr. Zuckerberg een vliegtuig moet halen’. Na afloop namen verschillende europarlementariërs een selfie met Zuckerberg.

Belangrijkste vragen onbeantwoord tijdens Amerikaans verhoor

Begin april moest Zuckerberg zich al komen verantwoorden in het Amerikaanse Congres en later in het Huis van Afgevaardigden. Zijn optreden in de Senaatbegon hij met een uitgebreid excuus. Daarna kreeg hij een aantal vragen van de Senaatscommissie. Al snel werd duidelijk dat een aantal van hen nooit een Facebook-account heeft gehad of begrijpt hoe het verdienmodel van het bedrijf in elkaar steekt. Zo vroeg de Republikeinse Senator Orrin Hatch: ‘Hoe run je een business waarbij gebruikers niet betalen voor de service?’ Waarop Zuckerberg simpelweg antwoordde: ‘Senator, we plaatsen advertenties.’ ‘Aha, wat goed,’ reageerde Hatch destijds.

Volgens Elsevier Weekblad
Robbert de Witt: ‘Verhoor Zuckerberg was een genot om naar te kijken’

Als een volleerd politicus draaide Zuckerberg daarna feilloos om de hete brij heen. Bij moeilijke vragen antwoordde hij steevast dat ‘zijn team dat grondig zou uitzoeken en daarop zou terugkomen’. Zo bleef de belangrijkste vraag – of andere apps ook zonder toestemming data van Facebookgebruikers hebben verzameld –  onbeantwoord.

Het EU-parlement zei eerder dat de openbare excuses van Zuckerberg in het Amerikaanse Congres onvoldoende zijn. De Amerikaan moet komen uitleggen hoe privégegevens konden worden misbruikt en garanderen dat het niet opnieuw gebeurt.

Als oplossing voor het verspreiden van nepnieuws en haatberichten in verkiezingstijd noemde Zuckerberg tijdens zijn sessies in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden de inzet van kunstmatige intelligentie die dit soort berichten moet herkennen en verwijderen voordat mensen ze onder ogen krijgen. Maar hij heeft wel jaren nodig voordat dit goed is geïmplementeerd, zo liet hij weten. Harde toezeggingen bleven ook hier achterwege.

Het is dus maar zeer de vraag of Facebook daadwerkelijk iets gaat veranderen aan zijn privacyonvriendelijke beleid. Het bedrijf leunt voor haar inkomsten ten slotte op het vergaren van data. Aandeelhouders waren na afloop tevreden over het optreden van de Facebook-voorman, het aandeel Facebook schoot 4,5 procent omhoog.

De topman was uitgenodigd door twee parlementaire commissies om tekst en uitleg te geven over het grote privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Gegevens van maximaal 87 miljoen mensen zijn zonder toestemming verzameld en in handen gekomen van dat Britse databedrijf.