Juncker verdedigt EU-begroting: ‘Iedereen fulltime Europeaan’

11 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Juncker bij zijn State of the Union-speech in Florence - Foto: AFP

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker haalt uit naar lidstaten die niet achter de nieuwe langetermijnbegroting van de Europese Unie (EU) staan. Hij  beschuldigt sommige landen ervan slechts ‘parttime’ lid te zijn van de EU.

Vrijdag hamert hij tijdens een State of the Union-conferentie in het Italiaanse Florence nog maar eens op ‘solidariteit’ binnen de EU. De nieuwe begroting is daar volgens hem dan ook op gericht.

De Europese Commissie wil tussen 2021 en 2027 1.300 miljard euro uitgeven. De huidige langetermijnbegroting bedraagt ongeveer 1.000 miljard euro. Hoewel het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten, en er dus minder lidstaten overblijven, wordt het bedrag toch fors verhoogd. Met Brexit verliest de Europese Unie jaarlijks 12 miljard euro aan inkomsten. De  Europese regeringsleiders en het Europees Parlement moeten de voorstellen wel nog goedkeuren.

Nederland en Oostenrijk grote critici van begroting

Verschillende landen, waaronder Nederland – een van de grootste nettobetalers -, hekelden afgelopen week het verhoogde EU-budget. Nederland en bijvoorbeeld Oostenrijk willen juist bezuinigen op de EU.

Ook de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz noemt de geplande begroting ‘verre van acceptabel’. ‘De lasten mogen niet alleen voor rekening komen van de nettobetalers,’ zegt Kurz, ‘de EU moet zich concentreren op terreinen waar ze een bijdrage kan leveren.’ Kurz noemt de grensbewaking als een van die terreinen. EU-commissaris van Budget Günther Oettinger verwierp de kritiek al met de argumentatie: ‘Die kritiek bewijst alleen maar dat ik gelijk heb.’

‘Reflectie van solidariteit’

De nieuwe begroting is een ‘reflectie van grote ambities en Europese solidariteit,’ aldus Juncker. Tijdens zijn speech haalde hij meermaals uit naar – voornamelijk Noord-Europese – lidstaten, die volgens hem ‘parttime Europees’ zijn.

‘Tijdens de migratiecrisis, en ook tijdens de economische en financiële crisis, kwam ik erachter dat er fulltime Europeanen bestaan die altijd de noodzakelijke maatregelen nemen wanneer het nodig is. Maar ik kwam er ook achter dat er parttime Europeanen zijn, die veel praten maar niet werken,’ zei Juncker. ‘Ik wil graag dat alle Europese landen fulltime Europees zijn.’ Het noordelijke deel van de Unie ‘waant zich deugdelijker’ dan het zuiden, vindt Juncker. Hij hekelt de term ‘Club Med’ – een vaak spottende aanduiding van de zuidelijke lidstaten, een term die volgens hem ‘alleen in toeristisch opzicht’ moet worden gebruikt, en niet met een politieke lading.

Juncker springt verder op de bres voor de verhoging van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI): dat werd verhoogd tot ruim 600 miljard in 2022. De EU-bijdrage daaraan is 15.2 miljard euro. Hij pleit verder voor nog een EU-fonds, dat lidstaten moet helpen om ‘structurele hervormingen’ door te voeren.

Hij had ook nog wat te zeggen over het Italiaanse vooruitzicht op een populistische regering: ‘We hebben juist meer Europa nodig, niet minder.’ In Italië zitten populistische partijen met elkaar om de tafel om een coalitie te vormen.