‘In gevangenis geradicaliseerde man’ schiet agenten dood in centrum Luik

29 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Centrum van Luik - Foto: AFP

Bij een schietpartij in het centrum van de Belgische stad Luik zijn dinsdag twee agenten en een voorbijganger gedood. Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) gaat uit van een terreuraanslag.

De slachtoffers zijn twee vrouwelijke agenten en de passagier van een passerende auto. Speciale eenheden van de Luikse politie wisten de dader, de 31-jarige Benjamin Herman uit de Zuid-Belgische stad Rochefort, te ‘neutraliseren’. Volgens ooggetuigen riep H. tijdens zijn wandaad ‘Allahu Akbar’ (God is groot).

Dader was op verlof uit de gevangenis

De dader gijzelde ook een schoonmaakster in een school. Wrang is dat Herman maandag de gevangenis in het dorp Lantin, vlak bij Luik, uit mocht voor een verlof van acht uur. Hij zat een celstraf uit voor drugsdelicten en diefstal. Volgens Belgische media zou hij al een keer of tien verlof hebben gehad, en dat was steeds zonder geweld verlopen.

Herman benaderde de twee agenten van achteren en stak ze meermalen met een mes. Vervolgens nam hij het dienstwapen van een van de agenten af en schoot ze allebei dood. Vervolgens schoot hij een mannelijke inzittende (22) van een voorbijrijdende auto dood.

Herman niet op terreurlijst

Tijdens de gijzeling van een schoonmaakster in een nabije school werd de man doodgeschoten. De leerlingen werden in veiligheid gebracht. H. kwam schietend de school uit en verwondde daarbij nog twee agenten, meldt Het Nieuwsblad.

De Waalse omroep RTBF meldt dat Herman in de gevangenis zou zijn geradicaliseerd. Zijn naam komt echter niet voor op lijsten van mensen die door de autoriteiten in verband worden gebracht met terrorisme of radicalisering. Na de aanslag zou hij op sites van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn geëerd.

Bronnen rond de verdachte zeggen dat hij een uitgebreid crimineel verleden heeft. Ze bestempelen hem als ‘hyperagressief’ en psychisch onstabiel.