Dit weten we over de aanvaller achter de steekpartij (video)

13 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Politieagenten bij de

De man die zaterdagavond in Parijs mensen met een mes stak en zeker één persoon om het leven bracht, is de 21-jarige Khamzat Azimov. Hij is in Tsjetsjenië geboren, meldden bronnen bij de Franse justitie zondag.

De ouders van de man zijn voor verhoor meegenomen. Ook een vriend van de man is gearresteerd.

Arendo Joustra

Lees ook deze column van hoofdredacteur Arendo Joustra: Onjuist dat Westen zelf schuldig is aan terreur

De aanvaller belaagde zaterdagavond iets voor 21.00 uur in het centrum van de Franse hoofdstad passanten met een mes. Een 29-jarige man werd hierbij gedood. Daarnaast raakten twee passanten zwaargewond en liepen twee anderen lichte verwondingen op. De politie schoot de dader daarna dood.

De aanval had plaats in het drukke 2de arrondissement, in een toeristisch gebied met bars, restaurants en theaters, dat erg populair is op zaterdagavond.

Lees ook: Terreur: wat Europa van Israël kan leren

Man was ‘soldaat van IS’

De autoriteiten behandelen de steekpartij als een terreurdaad. Volgens getuigen schreeuwde hij ‘Allahu akbar’. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft verklaard dat de man ‘een soldaat’ van de beweging was.

Franse media berichtten aanvankelijk dat de man de Tsjetsjeense of Russische nationaliteit had, maar later meldden ze op basis van bronnen bij justitie dat hij tot Fransman is genaturaliseerd. Volgens de krant Le Parisien gebeurde dat in 2010. De man was bekend bij de Franse veiligheidsdiensten. Hij zou een contact hebben gehad in Syrië.

Lees verder onder de video:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tsjetsjenen bekleden geregeld hoge positie bij IS

Terreurexpert Cédric Mas legt bij nieuwszender BFMTV uit dat veel Tsjetsjenen zich hebben aangesloten bij IS en een aantal van hen hoge posities bij de terreurorganisatie bekleedt. Zo bevindt een grote hoeveelheid Tsjetsjenen zich in Irak, waar ze nog steeds territoria hebben.

President Emmanuel Macron zei op Twitter dat Frankrijk opnieuw met bloed betaalt, maar geen duim zal toegeven aan ‘de vijanden van de vrijheid’. Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers van deze ‘afschuwelijke actie’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees ook: Hirsi Ali: ‘Dom dat links islamitisch aspect terreur niet erkent’