Premium Lock Lukt het Macron om de Franse economie te hervormen?

14 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Emmanuel Macron. Foto:AFP

Het is precies een jaar geleden dat Emmanuel Macron president van Frankrijk werd. Wat komt er terecht van zijn ambitieuze hervormingsagenda? De vakbonden geven zich niet zomaar gewonnen: er wordt volop gestaakt.

Frankrijk moet weer een leider worden, stelde Emmanuel Macron toen hij precies een jaar geleden president werd. Vooral in economische zin: de Franse economie blijft steeds meer achter bij de rest van Europa.

Dus kwam Macron met verstrekkende hervormingen: lagere belasting op arbeid, minder regels en meer vrijheid voor bedrijven om mensen te ontslaan. De machtige vakbonden krijgen minder te zeggen. Bedrijven mogen straks meer met hun eigen werknemers afspreken, in plaats van dat arbeidsvoorwaarden op sectorniveau worden uitgehamerd.

Er wordt volop gestaakt

De plannen zijn aangenomen door het Franse parlement. Daarbuiten worden ze niet van harte geaccepteerd. Er wordt volop gestaakt. Niet alleen bij Air France, maar vooral bij de SNCF, de Franse spoorwegen. Wat dat betreft zit hij in dezelfde fase als de vorige presidenten Nicolas Sarkozy (in 2007) en Jacques Chirac (in 1995).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw