Oorlogstaferelen bij clash tussen eco-activisten en politie (foto’s)

09 april 2018Leestijd: 2 minuten
Demonstranten op een weg omringd door traangas - AFP

Bij een ontruiming van een bosrijk gebied vlak bij de Franse stad Nantes zijn hevige gevechten uitgebroken tussen 2.500 politieagenten en honderden extremistische eco-activisten. Bij de confrontaties worden molotov-cocktails en traangas gebruikt. Barricades gaan in vlammen op. ‘We zitten in een loopgravenoorlog.’

De bezetters van het terrein worden zadistes genoemd, naar de afkorting Z.A.D. Dat betekent ‘zone om te verdedigen’. Duizenden linkse activisten zijn jarenlang op het terrein neergestreken om te voorkomen dat er een groot vliegveld voor het westelijk deel van Frankrijk zou worden aangelegd, de Aéroport du Grand Ouest. Lokale politici hopen dat het project de regio een economische impuls zou geven.

In 2008 werd tot de aanleg van het vliegveld besloten, maar het werd een langslepend dossier. De bouw zou in 2014 beginnen en de luchthaven zou in 2017 opengaan. Bij een referendum in 2016 sprak 55 procent van de kiezers in het betrokken departement zich uit vóór de komst van de luchthaven. Maar uiteindelijk kregen de links-radicale actievoerders hun zin. In januari dit jaar besloot de regering van president Emmanuel Macron om van de plannen af te zien.

Het verbond tussen illegalen en radicale krakers, lees deze bijdrage over krakers van Gertjan van Schoonhoven. 

Demonstranten lanceren projectielen met tennisrackets

Een aantal eco-activisten is in het gebied gebleven, en zij worden ontruimd. De actie begon om 06.00 uur vanmorgen, toen de politie in gepantserde voertuigen arriveerde en omliggende wegen afzette. Inmiddels zijn agenten begonnen met het ontmantelen van de tientallen bouwsels en boomhutten die de krakers op het terrein hebben neergezet.

De extremisten gooiden stenen naar de politie en lanceerden projectielen  met tennisrackets. Ook staken ze vuurwerk af. Een politieagent zou gewond zijn geraakt aan een oog. Het Franse conservatieve dagblad Le Figaro meldt dat de actievoerders elke 300 meter een barricade hebben opgeworpen en daarin gasflessen hebben verstopt. ‘We zitten in een loopgravenoorlog,’ zegt een verslaggever van de krant over de clash.

Om te voorkomen dat de ontruiming uit de hand zou lopen, zoals bij een soortgelijk optreden in oktober bij een protest tegen de bouw van de Sivens-dam in het zuiden van Frankrijk (waarbij een 21-jarige demonstrant om het leven kwam door een stroomstootwapen) zou minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb de politie hebben bevolen ‘terughoudend’ te zijn. Toch liep de situatie uit de hand.

De actievoerders hebben opgeroepen tot protesten in de stadscentra van Nantes en Rennes later op de dag.