Geweld en vernielingen in Hermanus om woningnood

27 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Demonstranten gaan de straat op in Hermanus, Zuid-Afrika. Foto: Twitter.

In Hermanus, in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap, zijn de afgelopen dagen gewelddadige rellen uitgebroken nadat honderden demonstranten gemeentegrond wilden onteigenen. De politie greep in, waarna grote groepen relschoppers agressief reageerden met onder meer vernielingen en brandstichtingen. De regering spreekt van ‘anarchie’.

‘Genoeg is genoeg,’ zei Masibuele Jimlongo, die namens de demonstranten in Hermanus spreekt. ‘Er is land vrij om betaalbare huizen voor ons te bouwen.’ Uit onvrede over hun woonsituatie – veel armen, backyard dwellers (achtertuinbewoners) worden genoemd, leven er in armoede – zijn honderden tot duizenden woedende zwarte demonstranten de straat op gegaan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ze staken onder meer een bibliotheek en een politiebureau in brand en beroofden winkels, terwijl ook auto’s en gemeentegebouwen het moesten ontgelden. De onrust begon toen demonstranten afgelopen weekeinde hun zinnen hadden gezet op stukken grond, waarna de politie ingreep. Agenten schoten met rubberen kogels om de relschoppers op afstand te houden. Bewoners die op zoek zijn naar veiligheid worden opgevangen in kerken en moskeeën.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Minister: anarchie in Hermanus moet stoppen

Door het ingrijpen van de politie is het er niet rustiger op geworden in Hermanus, waar een vakantiehuis staat van oud-president Frederik de Klerk, die in 1990 de apartheid afschafte en Zuid-Afrika tot een democratie omvormde. Onder toeristen is de kustplaats populair omdat er walvissen kunnen worden gespot.

Maar nu heerst er ‘anarchie’, zo twitterde de minister van minerale grondstoffen Gwede Mantashe van regeringspartij ANC dinsdag. Hij maant de relschoppers tot rust zodat de politie haar werk kan doen. Dinsdag debatteert hij met het parlement in Johannesburg over ‘landhervorming’, een gevoelige kwestie in Zuid-Afrika.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

LEES OOK: Door geweld geteisterd Zuid-Afrika druk met Israël-boycot