‘Balkan-route? Nog niet helemaal dicht voor migranten’

20 september 2017Leestijd: 2 minuten
Migranten lopen langs de Rioja-rivier vlakbij het Italiaanse Ventimiglia op weg naar de Franse grens - Foto: AFP

Duizenden migranten trokken in de zomer van 2015 over de Balkan naar Oostenrijk, Duitsland, Zweden en Nederland. Totdat de Balkan-route werd afgesloten. Maar hoe dicht zijn de hekken op de grenzen van Macedonië en Hongarije eigenlijk?

De Oostenrijkse minister van Defensie Hans Peter Doskozil klaagt dat de Balkan-route nog altijd niet volledig op slot zit.

Hans Peter Doskozil (SPÖ), in het midden – bron: EPA

Verscherpte controles op de grens met Slowakije

In een interview met het Duitse dagblad Die Welt zegt Doskozil, een sociaal-democraat, dat migranten er gewoon doorheen komen, langs allerlei sluiproutes. Hij gaat ervan uit dat van de 12.000 personen die dit jaar in Oostenrijk asiel aanvroegen, er 8.000 over de Balkan zijn gereisd. Veel migranten en vluchtelingen komen via Servië, Bulgarije en Roemenië naar Slowakije, zegt de bewindsman.

Maar daar wil geen migrant blijven. Het is er veel minder welvarend dan in Noordwest-Europa en bovendien hebben de Slovaken meermaals te kennen gegeven geen migranten te dulden. Daarom heeft buurland Oostenrijk in augustus de grenscontroles verscherpt. Met inzet van het leger – iets wat volgens Doskozil nog niet eerder is voorgekomen in Oostenrijk zelf: ‘Het is nu eenmaal noodzakelijk.’

Zwaar geschut tegen migranten

De Oostenrijkse regering deinst er sowieso niet voor terug zwaar geschut in te zetten. Wenen is bang dat de migranten die in Italië zijn, verder noordwaarts doorreizen. Aan de grens met Italië werd begin juli om die reden het leger in stelling gebracht.

‘We moeten hoe dan ook een situatie vermijden die vergelijkbaar is met de zomer in 2015,’ zei minister Doskozil destijds. In die periode was de climax van de Europese migratiecrisis. Duizenden migranten stroomden toen – ongecontroleerd – toe vanaf de Balkan. Juli dit jaar reageerden de Italianen woedend op de Oostenrijkse maatregelen. De spanningen tussen beide landen liepen op.