Paus maakt zich vooral zorgen om Noord-Korea en Israël

08 januari 2018Leestijd: 2 minuten
De paus adresseerde gedelegeerden van meer dan 180 landen tijdens zijn jaarlijkse State of the World-speech in de Sixtijnse Kapel - Foto: AFP

Paus Franciscus roept alle betrokken partijen op om te onderhandelen over een dialoog tussen Noord- en Zuid-Korea. Ook wil hij een juridisch bindende ban op nucleaire wapens.

De paus doet zijn uitspraken een dag voordat Noord-Korea en Zuid-Korea naar verwachting een gesprek zullen voeren over eventuele Noord-Koreaanse deelname aan de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Noord- en Zuid-Korea praten dinsdag

Een aantal diplomaten heeft zich hoopvol uitgelaten over de gesprekken, en verwacht dat het een opening biedt voor verdere gesprekken over onder meer de nucleaire ontwikkeling van Noord-Korea, en de diplomatieke breuk tussen de twee landen.

Eerder in Elsevier Weekblad:Het geheime leven van Kim Jong-un 

‘Het is van het grootste belang dat elk initiatief tot dialoog op het Koreaanse schiereiland wordt toegejuicht,’ zei paus Franciscus tijdens zijn jaarlijkse State of the World-speech in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad. De paus wil tevens dat alle nucleaire wapens worden verboden.

Eerder deze maand verklaarde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat hij een ‘grote nucleaire knop’ klaar heeft staan op zijn bureau, waarna de Amerikaanse president Donald Trump twitterde dat zijn knop ‘groter en krachtiger’ is, en dat hij – in tegenstelling tot die van Kim – wel werkt.

Militaire oefeningen uitgesteld tot na Winterspelen

Noord-Korea wil wel graag meedoen aan de Winterspelen, ook al worden die gehouden in het vijandige Zuid-Korea. ‘De deelname van Noord-Korea aan de Winterspelen is een goede mogelijkheid om de eenheid van onze mensen te laten zien, en we hopen dat de Spelen een succes worden,’ zei Kim Jong-un eerder. ‘Diplomaten van beide landen moeten snel over die mogelijkheid praten.’

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had al gezegd dat deelname van Noord-Korea zal bijdragen aan de veiligheid van de Spelen van Pyeongchang. Hij had vorige maand voorgesteld dat de regeringen in Seoul en Washington grootscheepse militaire oefeningen uitstellen tot na de Spelen.

De paus maakt zich, naast de kwestie-Noord-Korea, ook zorgen om het Israëlisch-Palestijnse conflict, en herhaalde zijn oproep voor een tweestatenoplossing. Ook haalde hij impliciet uit naar de eerdere beslissing van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, een besluit dat voor veel commotie zorgde in de Arabische wereld: de wereld moet de ‘status quo van Jeruzalem’ respecteren, vindt de paus.