Noord- en Zuid-Korea onder één vlag bij opening Winterspelen

17 januari 2018Leestijd: 1 minuut
Kim Jong-un kijkt naar Noord-Koreaanse zwemmers. Foto:AFP

Bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen lopen Noord- en Zuid-Korea onder één vlag. Daarnaast doet bij het ijshockeytoernooi voor vrouwen een team mee met spelers uit beide landen.

Dat is vandaag besloten tijdens overleg tussen beide landen. De twee Korea’s zijn sinds vorige week in gesprek over deelname van Noord-Korea. De Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang beginnen op 9 februari.

Ook werd vanmiddag bekend dat Noord-Korea een delegatie van 550 man mag meenemen naar de Spelen. Ook gaan er 230 Noord-Koreaanse supporter mee om de olympische ploeg aan te moedigen.

‘Deelname Noord-Korea aan Winterspelen stupide’

‘Stupide om Noord-Korea toe te laten tot de Winterspelen,’ zei hoogleraar Koreastudies Remco Breuker vorige week tegen Elsevier Weekblad. Toen sprak Zuid-Korea voor het eerst in twee jaar weer met Noord-Korea. In het grensplaatsje Panmunjeom besloten hoge vertegenwoordigers van beide landen dat Noord-Korea een delegatie stuurt naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Lees hier het interview terug.