Merkel hekelt protectionisme, maar Trump is er niet om het te horen

24 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Merkel spreekt tijdens het World Economic Forum in Davos - Foto: AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel haalt uit naar het protectionisme, dat onder meer wordt gepredikt door de Amerikaanse president Donald Trump, tijdens het World Economic Forum in Davos. ‘We geloven niet dat afscherming ons verder brengt,’ aldus Merkel, die er niets voor voelt om een ‘muur om het land’ te zetten.

Volgens Merkel zijn ‘nationaal egoïsme’, populisme en een sfeer van polarisatie in veel landen aangewakkerd doordat mensen zich zorgen maken. Die mensen vragen zich volgens haar af of die ‘multilaterale samenwerking wel echt in staat is de problemen van mensen op een eerlijke manier op te lossen.’

Merkel hekelt protectionisme

De Duitse bondskanselier hamert er bij haar collega’s op dat Duitsland ‘de drijvende kracht’ wil spelen achter de oplossing van conflict – al laat de vorming van een nieuwe regering in Duitsland al een tijd op zich wachten.

Ze waarschuwt voor een ‘nieuw soort nationalisme’ en hekelt het protectionisme: dat is niet het juiste antwoord, aldus Merkel.

Trump wil America First er weer inwrijven

Wereldleiders ontmoeten elkaar op de economische top in Davos. Ook Trump geeft acte de présence in het Alpenresort. Hij zal volgens het Witte Huis onder meer een-op-een spreken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Britse premier Theresa May en ‘andere wereldleiders’. Woensdag is hij er alleen nog niet bij. Hij vliegt woensdagnacht in vanuit Amerika, en gaat vrijdag weer terug.

Volgens het Witte Huis staan vanuit Amerikaanse zijde vooral de ontwikkeling van Europese investeringen in de Verenigde Staten en samenwerking op het gebied van veiligheid – zoals bij de strijd tegen Islamitische Staat (IS) en de nucleaire ontwikkeling van Noord-Korea – centraal. Ook wil hij zijn collega’s nogmaals op het America First-principe wijzen, en bedrijven aanmoedigen gebruik te maken van de verlagingen van de Amerikaanse vennootschapsbelastingen.

Trump is de eerste president die in de afgelopen 20 jaar afreist naar Davos voor het economische forum.