Turkije beschuldigt Merkel van ‘discriminatie en racisme’

04 september 2017Leestijd: 2 minuten
Angela Merkel en Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel volhardt in populisme en wakkert ‘discriminatie en racisme’ aan. Dat zegt de Turkse regering, nadat Merkel (CDU) zich uitliet over het toekomstig lidmaatschap van Turkije bij de EU. Turkije kan het EU-lidmaatschap voorlopig vergeten, zei Merkel tijdens een verkiezingsdebat.

‘De aanvallen van Duitsland en Europa op Turkije laten zien dat hun horizon aan het versmallen is,’ zegt een woordvoerder van Turkije, die fijntjes meldde dat Duitsland de belangrijkste en meest urgente problemen vergeet. ‘We hopen dat er snel een einde komt aan de problematische sfeer die er tussen Duitsland en Turkije heerst.’

De banden tussen Turkije en Duitsland verslechterden afgelopen jaar in rap tempo. De belangrijkste aanleiding was het verbod van Duitsland om Turkse politici op Duits grondgebied campagne te laten voeren voor een grondwetswijziging die de Turkse president veel meer macht geeft. Vervolgens arresteerde Turkije twaalf Duitse staatsburgers op verdenking van terrorisme; ook verbood Turkije Duitse parlementsleden om Duitse soldaten te bezoeken die in Turkije waren gestationeerd.  In augustus spoorde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan Duitse Turken aan om niet op Angela Merkel of op Martin Schulz (SPD) te stemmen.

Verkiezingsdebat

Merkel zei afgelopen weekeinde dat zij definitief afziet van een EU-lidmaatschap voor Turkije: ‘Ik zal mijn standpunt met mijn Europese collega’s bespreken. Hopelijk zijn we het eens, zodat we de toetredingsgesprekken kunnen stopzetten.’ Ze zei dit tijdens het enige debat voor de Duitse parlementsverkiezingen op 24 september.

Daarop verklaarde Schulz hetzelfde te doen als hij wordt verkozen tot bondskanselier. Merkel wil het pre-toetredingsgeld van de Europese Unie voor Turkije nog niet schrappen, Schulz wel.

Gesprekken over een eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie begonnen al in 2005, maar liggen al maanden nagenoeg stil vanwege de aanstaande machtsuitbreiding van Erdogan.