Turkije

Zorgen over Turkse dodenlijst met burgers in Europa

22 december 2017Leestijd: 2 minuten

De Koerdische politieke partij HDP zegt informatie te hebben over een dodenlijst waarop Turkse burgers in Europa staan. Het zou onder anderen gaan om (gevluchte) journalisten, Alevieten en Armenen.

Dat zegt althans de Koerdisch-Turkse parlementariër Garo Paylan. Hij zou inlichtingen hebben ontvangen over plannen om Turkse burgers te doden die in de Europese Unie wonen, met name in Duitsland.

Dreiging wordt serieus genomen

‘Duizenden academici, journalisten, politici en opiniemakers zijn gedwongen om naar Europa te vluchten, vooral vanwege het onderdrukkende beleid van de AKP [de partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, red.],’ zei Paylan tijdens een persconferentie deze week. ‘Die mensen worden gelabeld als verraders door de regering, de president en de media. Die retoriek zet bepaalde groepen helaas aan tot actie.’

Paylan zou die informatie ‘vanuit verschillende bronnen’ bevestigd hebben gekregen. Er zouden op dit moment drie van de moordplannen in werking zijn gesteld. Volgens hem nemen Europese landen de tips serieus. Ook heeft hij de regering van Erdogan op de hoogte gesteld van de lijst.

Turkijerapporteur Kati Piri twitterde eerder deze week ook over de lijst, en hoopt naar eigen zeggen dat ook justitie in Nederland de dreiging serieus neemt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.