Terrorisme

Turkije: ‘Europese Unie meet met twee maten’

02 december 2017

De Europese Unie meet met twee maten in de strijd tegen terrorisme. Dat vindt de Turkse minister van Europese Zaken, Omer Çelik. Çelik benadrukt dat de Turkse strijd tegen terreur ook in het belang van Europa is: ‘Sommige landen krijgen dat nu door, maar bij andere wordt het duidelijk als het al te laat is.’

Dat meldt de Turkse krant Hurriyet. Çelik doet deze uitspraken tijdens een staatsbezoek aan de Bulgaarse hoofdstad Sofia. De Europese Unie (EU) is betrokken bij de strijd tegen terroristische organisatie Islamitische Staat, zegt hij. Dat terwijl de EU nauwelijks aandacht besteedt aan de PKK (de Koerdische militie die tegen Turkije strijdt voor onafhankelijkheid). Volgens Turkije is dit onbegrijpelijk.

‘EU moet Gülen gaan bestrijden’

Ook moet de EU werk maken van de vervolging van leden van de Gülenbeweging, vindt Çelik. De geestelijke Fethullah Gülen zou volgens de Turkse autoriteiten het brein zijn achter de mislukte staatsgreep in juli 2016. ‘Het is een zwaktebod dat de Europese Unie de Gülenbeweging niet ziet als een terroristische organisatie,’ zegt Çelik.

Ook benadrukt hij dat het een schande is dat sommige landen zich nog steeds niet solidair hebben verklaard met de regering van Recep Tayyip Erdogan, na de coup. De Turkse regering heeft duizenden ambtenaren, leerkrachten en agenten vastgezet die in verband werden gebracht met Gülen. ‘Dit is ook in het belang van Europa,’ aldus Çelik.

‘Turkije cruciaal voor EU’

Volgens Çelik is de relatie met Turkije voor de Europese Unie cruciaal. Het EU-lidmaatschap van Turkije staat de afgelopen tijd op de tocht. Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, stelde tijdens de verkiezingscampagne voor om de toetredingsgesprekken voor Turkije stop te zetten. ‘Dat is meten met twee maten,’ zegt de Turkse minister. ‘Wij voeren gevraagde politieke hervormingen door, en daarna draaien jullie de geldkraan dicht.’ Het is onduidelijk of hij hiermee doelt op de grondwetherziening, waarmee de Turkse president meer bevoegdheden naar zich toetrok.

Lees verder:  Grieken leggen bom onder Turkijedeal

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.