Israël

Rellen in Jeruzalem: Brandende auto’s en tientallen gewonden

08 december 2017Leestijd: 2 minuten

In Jeruzalem zijn na het vrijdaggebed rellen uitgebroken tussen Palestijnen en de Israëlische autoriteiten. De rellen volgen kort op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad stoot hij de Palestijnen voor het hoofd.

Er zijn inmiddels 26 Palestijnen gewond geraakt door rubberkogels. Palestijnse demonstranten gooien met stenen naar het Israëlische leger en steken auto’s in brand. De rellen werden al verwacht. De Palestijnse groepering Hamas kondigde een dag van razernij af. Bij demonstraties op de Westelijke Jordaanoever zijn rond de drieduizend demonstranten op de been, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Donderdag braken ook rellen uit op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De Palestijnse terreurbeweging Hamas riep na Trumps verklaring op tot een derde intifada tegen Israël. Met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ‘opent hij de poorten naar de hel’, klonk het dreigend van de zijde van Hamas.

Traangas inzetten om de menigte verspreiden

In de buurt van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever moesten Israëlische soldaten onder meer traangas inzetten om de menigte te verspreiden nadat ze werden bekogeld met stenen. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger waren honderden mensen betrokken bij het gooien van stenen. Tijdens de rellen werden ook Amerikaanse vlaggen verbrand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.