Rellen in Jeruzalem: Brandende auto’s en tientallen gewonden

08 december 2017Leestijd: 2 minuten
Een Palestijnse demonstrant met een bus traangas. Foto:AFP

In Jeruzalem zijn na het vrijdaggebed rellen uitgebroken tussen Palestijnen en de Israëlische autoriteiten. De rellen volgen kort op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad stoot hij de Palestijnen voor het hoofd.

Er zijn inmiddels 26 Palestijnen gewond geraakt door rubberkogels. Palestijnse demonstranten gooien met stenen naar het Israëlische leger en steken auto’s in brand. De rellen werden al verwacht. De Palestijnse groepering Hamas kondigde een dag van razernij af. Bij demonstraties op de Westelijke Jordaanoever zijn rond de drieduizend demonstranten op de been, meldt de Israëlische krant Haaretz.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Donderdag braken ook rellen uit op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De Palestijnse terreurbeweging Hamas riep na Trumps verklaring op tot een derde intifada tegen Israël. Met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ‘opent hij de poorten naar de hel’, klonk het dreigend van de zijde van Hamas.

Traangas inzetten om de menigte verspreiden

In de buurt van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever moesten Israëlische soldaten onder meer traangas inzetten om de menigte te verspreiden nadat ze werden bekogeld met stenen. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger waren honderden mensen betrokken bij het gooien van stenen. Tijdens de rellen werden ook Amerikaanse vlaggen verbrand.